Lansingerland Home of Horti Science

Stolk Brothers winnaar Tuinbouw Ondernemersprijs 2024

Bergschenhoek - Stolk Brothers is de winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2024 en zij tonen maar weer eens aan dat ‘Lansingerland Home of Horti Science’ geen loze kreet is. De hypermoderne anthuriumkwekerij gevestigd in Bergschenhoek is een familiebedrijf dat bijna 100 jaar bestaat en een groot assortiment exclusieve anthuriums levert in het topsegment. “Stolk Brothers en de tuinbouwsector zijn een inspiratiebron voor vele andere sectoren en zullen als een van de eerste sectoren circulair zijn”, aldus André Kuipers die samen met Marten van den Berg, directeur-generaal Agro bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de prijs uitreikte.

Ruud van den Braak

Bijna honderd jaar geleden - volgend jaar is het zover - startte overgrootvader Stolk met het kweken van sla. In 1978 stapte de familie over op planten, om zich uiteindelijk volledig te focussen op de anthurium. De broers David en Pieter Stolk zetten als vierde generatie het familiebedrijf op een mooie en verantwoorde wijze voort.
Ik ontmoet de trotse broers in ‘hun’ kas aan de Hoeksekade in Bergschenhoek.
“We zijn blij verrast met deze prijs en ook met de vele felicitaties en positieve reacties die we van alle kanten hebben ontvangen. Royal Flora Holland heeft ons voorgedragen voor de Tuinbouw Ondernemersprijs. Daarna is ons bedrijf in al zijn facetten beoordeeld, met dit als uitkomst; we zijn dankbaar voor deze erkenning. Verantwoord ondernemen is niet alleen een product maken en verkopen. Ook rekening houden met het milieu, het creëren van een prettige werksfeer en het aangaan van een duurzame relatie met klanten en leveranciers is essentieel. De normen en waarden die daarbij horen zijn voor ons belangrijk en horen bij het familiebedrijf. Zonder onze familie en ons gemotiveerde personeel zou dit onmogelijk zijn geweest.”

Lef

Het juryrapport stelt dat Stolk Brothers lef toont door het implementeren van verschillende biologische en duurzame toepassingen in de teelt. Hoe dit in de praktijk is vormgegeven, licht Pieter, verantwoordelijk voor de kweek, als volgt toe. “We telen veenvrij, dat betekent dat we geen veen in de potten gebruiken en dat er dus geen veen gewonnen hoeft te worden; er komt dan ook geen CO2 vrij. In plaats van veen gebruiken wij een mengsel van kokos, boomschors en houtvezel. We maken gebruik van biologische bestrijders om ziekten en plagen te voorkomen en werken daarom al 30 jaar nauw samen met Koppert Biological Systems. Hierdoor worden de planten ‘schoon’ geleverd aan onze klanten. We maken minder gebruik van meststoffen door het gebruik van biostimulanten. De planten zijn hierdoor weerbaarder en vitaler. Voor onze energiebehoefte verwarmen we onze kas met restwarmte van Rotterdam. Deze warmte is voor 65% duurzaam waarvoor ook een certificaat is afgegeven. We voorzien onszelf van door zonnepanelen opgewekte stroom, waardoor we per jaar 60.000 kilo minder CO2 uitstoten. Ook levert onze gasturbine tijdens het gebruik stroom, die we terugleveren aan het net. En het watersysteem in de kas is volledig gesloten.”
“Uiteraard kiezen we zoveel mogelijk voor duurzame verpakkingen die aansluiten bij de wensen van onze klanten“, vult David, verantwoordelijk voor de verkoop, aan.

Toekomstige innovaties

“We hebben een drone boven een deel van de gewassen vliegen om het groeiproces en eventuele schade te monitoren. Er wordt gebruik gemaakt van een speciale opstelling van de planten met daarin ook ‘zieke’ exemplaren om te kijken of deze via de drone herkend kunnen worden. We zitten hiermee nog in een experimentele fase, maar we hebben er hoge verwachtingen van. Nu lopen we wekelijks alle planten na om dit te controleren, een intensieve en tijdrovende bezigheid. Op een buitenveld doen we samen met de WUR (Wageningen University & Research) onderzoek naar de biodiversiteit rondom de kas. Op het gebied van energievoorziening hopen we met de komst van aardwarmte in dit tuinbouwcluster op termijn van het gas af te kunnen. Wij zijn klaar om aangesloten te worden op het warmtenet, dat hier in Bergschenhoek uitgerold wordt. Helaas duurt dat nog tot minimaal begin 2025.”
David besluit: “We zijn trots op deze ondernemersprijs die aangeeft dat we op de goede weg zijn. Het motiveert denk ik de hele tuinbouwsector tot het terugdringen van het energiegebruik en het streven naar een uitgekiende klimaatbeheersing in de kas en, uiteraard, het kweken van mooie en gezonde gewassen".