Quilling expositie van Mooi Leeuw in Bibliotheek Oostland

Berkel en Rodenrijs - Deze en volgende maand zijn de quilling werken van Wendy Leeuw te bewonderen in de bibliotheek van Berkel en Rodenrijs. Wendy maakt onder de naam Mooi Leeuw werk in opdracht voor onder andere kraamcadeaus, jubileums en andere gelegenheden waarbij mensen op zoek zijn naar een uniek en origineel cadeau.

Puk van den Bulk

Quilling is in Nederland ook wel bekend onder de naam filigraan. Filigraan is van origine een technieknaam voor een vorm van smeedwerk. Bij quilling worden papierstroken verwerkt tot een voorstelling. Door verschillende (kleuren) stroken te rollen en te vouwen ontstaat er een drie dimensionaal beeld.
Voor Wendy is het een uit de hand gelopen hobby geworden. “Ik zag het, denk ik, twintig jaar geleden voor het eerst in een tijdschrift. Het leek mij leuk om dit zelf te gaan doen. Het is ook een tijdje echt hip geweest. En nu ben ik degene die het in Nederland weer nieuw leven gaat inblazen”, vertelt ze lachend. In eerste instantie maakte Wendy de werken voor haar zelf. Maar een vriendin stimuleerde haar om er mee te gaan exposeren en ook te koop aan te bieden. Wendy: “Wat ik maak, vind ik zelf heel mooi en dat andere mensen het ook heel mooi blijken te vinden, is dat natuurlijk super leuk.”
De expositie in de bibliotheek bestaat uit grote werken die aan de muur hangen en een goed gevulde vitrinekast. Met de kleine lijstjes is Wendy gemiddeld anderhalf uur bezig geweest. Bij de grote werken kan het op lopen tot acht uur. Wendy: “Ik bedenk eerst een ontwerp, meestal geïnspireerd door het internet. Daarna zoek ik de kleuren erbij die ik wil gaan gebruiken. Als ik alle figuren af heb, maak ik een compositie. Is deze naar mijn zin, dan maak ik een foto. Daarna ga ik het aan elkaar plakken. En als het af is, zoek ik er een passende lijst bij. Bij werken in opdracht, waarbij mensen zelf kiezen voor een ontwerp en de ideeën van kleuren mogen aandragen, is het wel spannend of het resultaat naar verwachting is. Tot nu toe heb ik mensen altijd heel blij kunnen maken en dat isl erg leuk.”

Kwaliteit papier

Naast werk in opdracht geeft Wendy ook workshops. Bij alle vervaardigingen wordt gebruik gemaakt van goede kwaliteit papier. Wendy: “Je hebt verschillende kwaliteiten waar ook verschillende prijzen bij horen. Ik werk met papier dat ik op dit moment uit Denemarken laat komen. Ik wil natuurlijk niet dat de compositie uit elkaar valt of dat het werk gaat verkleuren.”
Tot en met eind april loopt de expositie in Bibliotheek Oostland aan de Nieuwstraat 25, Berkel en Rodenrijs. Meer informatie is te vinden via de website: www.mooileeuw.nl.