Aanslag lokale belastingen in de (digitale) brievenbus

Lansingerland - In februari ontvangt u de jaarlijkse aanslag gemeente- en waterschapsbelastingen: de lokale belastingen. Per post in uw brievenbus of digitaal in uw berichtenbox van MijnOverheid.

SVHW zorgt ervoor dat iedereen die belasting moet betalen een aanslagbiljet krijgt en betaalt. Er worden zoveel mogelijk belastingen op één aanslagbiljet gezet. Zo weet u direct hoeveel belasting u voor het hele jaar betaalt. Met uw belastinggeld draagt u bij aan de veiligheid, de leefbaarheid en de voorzieningen in uw gemeente.

Nieuw aanslagbiljet

Dit jaar is het aanslagbiljet aangepast: het te betalen bedrag is duidelijk zichtbaar en de uitleg over hoe u kunt betalen, kwijtschelding aanvragen of bezwaar maken, is beter leesbaar gemaakt.
Op de aanslag ziet u de bedragen voor de verschillende belastingsoorten zoals onroerende zaakbelasting, rioolheffing of afvalstoffenheffing. Op deze website leest u wat de belastingsoort inhoudt en vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen.

WOZ-waarde

Ook ziet u de nieuwe WOZ-waarde. De wet WOZ staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken en zorgt ervoor dat alle overheden dezelfde waardering voor woningen en bedrijfspanden gebruiken. Voor sommige belastingen is een WOZ-waarde nodig. Deze bepalen zij ook.
In het najaar van 2022 daalden de woningprijzen, maar niet genoeg voor een lagere WOZ-waarde op
1 januari 2023 (de waardepeildatum). Gemeenten proberen rekening te houden met een stijging van de WOZ-waarde. Dit doen ze door bijvoorbeeld het belastingtarief te verlagen.
Meer weten over de WOZ? Kijk op svhw.nl/woz.