Een tocht van 2700 kilometer naar Santiago de Compostella

Pelgrimspresentatie voor restauratie orgel Sint-Willibrorduskerk

Bergschenhoek - Het orgel van de Sint-Willibrorduskerk in Bergschenhoek is toe aan restauratie. Om daar geld voor in te zamelen geven Jan en Monique Alsemgeest op 2 en 3 maart een presentatie in het parochiehuis van de Sint-Willibrordkerk over hun belevenis van de pelgrimstocht van maar liefst 2700 kilometer naar Santiago de Compostella.

Puk van den Bulk

Jan Alsemgeest is werkzaam als zelfstandig ondernemer als hij in 2002 tegen een burn-out aan loopt. Hij geeft zichzelf en zijn dochter op voor de Nijmeegse Vierdaagse. Er moet geoefend worden, waardoor Jan zichzelf verplicht moet onthouden van werk. Tijdens een van de oefenweekenden ontmoet hij iemand die de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella gelopen heeft. Jan krijgt meteen het gevoel dat hij die ook wil lopen. In 2017 komen er concrete plannen. Jan: “Ik had veel mensen gesproken over de pelgrimstocht. Bijna iedereen zei veranderd terug te komen van de tocht. Monique en ik hadden het er samen over gehad, dat als er sprake van een verandering zou zijn, wij deze graag samen wilden doormaken.”

Een reis van vijf maanden

Monique: “Jan heeft mij echt leren wandelen. Hij is zelf net een locomotief die, eenmaal op gang, niet meer te houden is. Op mijn verzoek hebben we meer tijd genomen voor de route. Gemiddeld doen mensen over de gehele route vier maanden. Wij hebben het in vijf maanden gedaan.” Jan: “Achteraf was ik daar ook blij mee, want ik heb nu veel meer gezien dan wanneer ik in mijn eentje zou zijn gaan lopen.” Onderweg ontmoetten zij mensen die hun ongevraagd tips en steun gaven. Ook spraken ze medelopers van over de hele wereld. Jan: “Met de meeste mensen hebben wij nog steeds contact. De Nederlandse lopers komen zelfs kijken naar onze presentatie.”

Wennen dat niets moet

Al direct bij thuiskomst maakten Jan en Monique een presentatie van hun reis. Naast foto’s gebruiken zij ook muziek passend bij de route. Soms vanwege de taal, soms vanwege de teksten. Door het uitbreken van corona en een ongelukkige val van Monique is het nooit tot presenteren gekomen.
Jan: “Dat we de presentatie nu ten behoeve van het orgel gaan geven, maakt het het wachten waard geweest. We willen mensen meenemen op onze reis. Wat het voor ons heeft betekend. De eerste twee weken loop je met een knoop in je maag. Je moet wennen aan dat niets moet, alleen dagelijks je kilometers lopen. Daarna wordt je rugzak steeds leger. Van de dingen die je toch niet nodig blijkt te hebben en van de zorgen die je los kunt laten.” Monique: “Je leert tijdens de tocht te zijn wie je bent en daarom kunnen wij het iedereen aanraden". Het stel wil in 2025 de tocht nogmaals lopen, maar dan via een andere route.
Op zaterdag 2 maart is de presentatie van 19.30 tot 22.00 uur en zondag 3 maart van 14.00 tot 16.30 uur. De entree is € 7,50 en de opbrengst komt ten goede aan de restauratie van het orgel.
Kaarten zijn te reserveren via m.alsemgeest@casema.nl of mail naar secretariaatbergschenhoek@parochiechristuskoning.nl .