Tuinbouwjongeren Oostland heeft een nieuwe voorzitter

Tuinbouw: een dynamische werkomgeving met een grote keuze aan banen

Bleiswijk – Tuinbouwjongeren Oostland zorgt voor verspreiding van kennis onder jongeren in de tuinbouw­sector in alle relevante gebieden: van commercieel tot technisch. Na drie jaar voorzitterschap van Tuinbouwjongeren Oostland geeft Pieter Ammerlaan het stokje door aan Mike Zuidgeest. De vertrekkend voorzitter blijft nog wel actief als bestuurslid om het vernieuwde bestuur waar nodig te ondersteunen.

Ruud van den Braak

De meeste mensen staan niet echt stil bij wat er allemaal met name in de glastuinbouw gebeurt.
“Een komkommer groeit niet zomaar”, zegt Mike Zuidgeest, zelf werkzaam in de komkommerteelt. “Een kas moet een biologisch evenwicht zijn door klimaatbeheersing. Dit is een samenspel van beluchting, verlichting, waterhuishouding en eventueel gebruik van meststoffen. Dan hebben we het alleen nog maar over de teelt. De afzet, arbeid, logistiek, wetgeving, technische innovaties en marketing zijn ook essentieel. Het is meer dan werken in een kas, het werk kent vele facetten en biedt volop mogelijkheden op een interessante en uitdagende baan. Het is volgens mij momenteel de meest innovatieve sector binnen werkend Nederland.”
“Het begrip tuinbouw is heel breed” stelt Pieter, zelf werkzaam als verkoper bij kassenbouwer Havecon. “Ieder onderdeel heeft zijn eigen dynamiek en is noodzakelijk voor een goed eindproduct. Er zijn veel aspecten waar de sector afhankelijk van is en die allemaal een eigen expertise nodig hebben. Het uitwisselen van kennis en het opbouwen van netwerken voor jongeren die in de tuinbouw actief zijn of willen worden is naar onze mening heel belangrijk voor de toekomst van de tuinbouwsector. Daarom organiseren wij maandelijks samen met toonaangevende bedrijven en organisaties binnen de tuinbouw­sector een thema-avond of excursie. Wij hebben nu ongeveer 150 leden die een connectie hebben met tuinbouw doordat zij óf zelf kweken, werkzaam zijn in een tuinbouw gerelateerd bedrijf óf een groene opleiding volgen. Naast het opdoen van relevante kennis vinden we netwerken ook belangrijk en daardoor wordt er altijd afgesloten met een borrel.”

Iedereen is welkom

Tuinbouwjongeren Oostland richt zich op de gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp en Zuidplas. Ook is er een jongerenvereniging in het Westland waarmee jaarlijks een topsprekersavond wordt gehouden waar, het woord zegt het al, sprekers met speciale en professionele kennis worden uitgenodigd.
“Het is echt geen voorwaarde om in een kas te werken om je bij ons aan te sluiten” merkt Mike op. “Iedereen die iets in de tuinbouwsector doet of er interesse in heeft kan zich bij ons aanmelden. Kom gewoon eens naar een van de thema-avonden om kennis te maken en eventueel lid te worden. De lidmaatschapskosten worden het eerste jaar ook nog eens vergoed door onze hoofdsponsor, de Rabobank.”
Op de website www.tuinbouwtoekomst.nl is meer informatie te vinden, zoals de agenda van de komende bijeenkomsten.