Bouwen met legosteentjes voor het goede doel

Tweede editie van Rotary Bouwt groot succes

Berkel en Rodenrijs – Door het legen van een grote box met legosteentjes gaf wethouder Titia Cnossen op woensdag 14 februari het startsein voor de tweede editie van Rotary bouwt. Net als de vorige editie in 2023 bouwden de deelnemende teams drie uur lang met legosteentjes waarbij dit keer ook poppetjes (minifigs) gebruikt mochten worden. Het ontzettend leuke thema met daarin veel creatieve ruimte was: “Wij houden van…”. Een thema waarmee je alle kanten op kunt en dat vooraf wel wat overleg vraagt, vandaar dat het al enige dagen eerder was doorgegeven aan alle deelnemers.

Ruud van den Braak

De hal op de eerste verdieping van basisschool de Klipper was door de vrijwilligers ingericht met grote bouwtafels en een overweldigend aantal steentjes, poppetjes en andere bouwmaterialen in alle soorten, maten en kleuren. Al het bouwmateriaal was ter beschikking gesteld door Rotary Lansingerland.
Er werd door 18 teams van twee personen deelgenomen: tien ouder/kindteams en acht teams met daarin twee kinderen. Het bouwen liep bij het ene team gesmeerd en bij het andere team moest er soms weer opnieuw begonnen worden. Het uitvoeren van een leuk en goed idee was niet altijd even makkelijk. Ook moesten er in ieder bouwwerk twee steentjes met het opschrift ‘Rotary’ verwerkt worden. Om 16.00 uur klonk het eindsignaal en werden alle bouwwerken beneden in de hal voor de tribune opgesteld. Nadat Ton Hermes van Rotary Lansingerland alle deelnemers de kans had gegeven om zichzelf en hun keuze en bouwwerk voor te stellen ging de jury aan de slag.

De uitslag

Een moeilijke opdracht voor architecte Minke Oosterlaan en Alwin Akkermans, directeur van de Klipper, maar na onderling overleg in een apart kamertje kwamen zij met de uitslag naar buiten.
In de categorie ‘wie heeft het Rotary-steentje op de meest originele manier gebruikt’ was de prijs voor ‘Wij houden van mama’ van Guus en Joost die het gezicht van mama hadden gemaakt en de Rotary-steentjes als oorbellen hadden gebruikt.
De prijs voor het kinderteam ging naar Mila en Sen. Voor hun thema ‘Wij houden van dansen’ hadden zij een heuse dansstudio gebouwd met daarin een bewegend podium.
Het winnende ouder/kind team, bestaande uit Joke en Pien, hadden ‘Wij houden van raften’ uitgebeeld. Zij hadden zelf weleens ‘geraft’ en wisten dus precies hoe het uitgebeeld moest worden.

Voor herhaling vatbaar

Hoewel de totale opbrengst nog niet bekend was, kon Ton Hermes de aanwezige vrijwilligers van scouting Bleiswijk wel al blij maken met een bijdrage van € 500 voor nieuw zeil voor de boten van hun vloot op de Rotte.
Op de vraag of het een leuke middag was, werd door iedereen een luidkeels ‘Ja!’geroepen.
Het mooie initiatief van Rotary Lansingerland moet, wat de kinderen betreft, in 2025 zeker een vervolg krijgen.