Bewoners: dankbaar voor het dak boven ons hoofd

Gemeente en locatiebeheer tevreden over aanpak opvang Sporthoeklaan

Bergschenhoek - Wonen in de flexwoningen aan de Sporthoeklaan in Bergschenhoek is niet super de luxe, wel oké en voor de bewoners uit Oekraïne en huurders zijn de woningen tijdelijk. Zij mogen er, overeenkomstig het huurcontract van wooncorporatie 3B Wonen, maximaal twee jaar wonen. Feit is dat er niemand in het woonwijkje is die klaagt. De dankbaarheid voor het dak boven hun hoofd dat hen door de gemeente Lansingerland en 3B Wonen is gegund, overheerst. Net als bij hun buren, mensen die met spoed een woning nodig hadden, trouwens.

Door Arie van Driel

Dat het de bewoners er goed afgaat, komt door de manier waarop zij door de locatiebeheerders Richard Heukels en Frank Middelhoek worden begeleid en geholpen. Het aanstellen van beide medewerkers van De Huischmeesters bleek een clichématige gouden greep.
Middelhoek: "Dit is een straat in een gewone woonwijk, zeg maar. Op zich is daar niets bijzonders aan. Achter elke voordeur is het echter totaal anders. De mensen die hier wonen zijn blij dat zij een woning hebben. Maar dan komt het. Hoe moeten zij verder? Veel mensen denken dat dat vanzelf gaat. Is natuurlijk niet zo. Maar om dat zelf uit te zoeken, dat lukt niet iedereen. En als je dan al geen Nederlands of nauwelijks Engels spreekt, tja... wat dan?
Als locatiebeheerders zijn Richard en ik voor hen het vangnet. De eerste schakel. Wij signaleren. Lossen eenvoudige dingen op, combineren het zakelijke met het sociale. Lukt ons dat niet, dan schakelen wij de gemeente, de politie of een zorginstantie in. Wij hebben immers een preventieve functie. Om het vertrouwen te winnen van de bewoners, dat duurde even. Inmiddels weet iedereen wie wij zijn en waarvoor wij er zijn. Voor hen en om hen te ondersteunen daar waar dat nodig is.
Staat er iemand met een lekke fietsband langs de kant van de weg, dan halen wij hem of haar met de auto op. Door dat meteen op te lossen, win je het vertrouwen van mensen. ´Ik weet niet goed hoe of wat. Ik vraag het wel aan Richard of Frank. Die weten het wel.´ Klopt. Voor de bewoners zijn wij de oplossing."

Spoed

Begin september 2022 stelde het college van B&W de contouren vast van een plan van aanpak voor de opvang van door de oorlog met Rusland 150 ontheemde Oekraïners op de locatie Sporthoeklaan in Bergschenhoek. Vervolgens werden vorig jaar augustus en oktober de huizenblokken geplaatst. In totaal zijn er 132 dubbele woonunits voor 150 Oekraïners en 78 voor mensen die met spoed een woning zoeken.
Het complex biedt plaats aan 230 bewoners. Onder hen bevinden zich vooral vrouwen met kinderen. Hun echtgenoot en vader bleef achter in zijn geboorteland om er in de oorlog met Rusland te vechten. De mannen die er wel zijn, zijn óf boven de zestig jaar óf zijn met hun gezin het oorlogsgeweld ontvlucht.
De mensen die met spoed een woning zochten, vonden via 3B Wonen huisvesting in de 1-persoonsstudio´s. Dit is sociale huur.
Richard Heukels: "Alles bij elkaar genomen doen wij meer voor de mensen dan hen louter opvangen. Daar nemen wij inwoners van Lansingerland met een sociale achterstand in mee. Ook hen begeleiden en ondersteunen wij. Zij behoren immers ook tot onze leefgemeenschap hier."
Dus gingen zij tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst waar burgemeester Pieter van de Stadt te gast was, samen met elkaar op de foto.

Taallessen

Heukels en Middelhoek begonnen ruim zes maanden geleden met hun werk als locatiebeheerders. Wat hen direct parten speelde in het contact met de Oost-Europese bewoners, was het niet of nauwelijks kunnen communiceren.
Richard Heukels: "Dat kwam vooral doordat zij niet of nauwelijks Engels spraken. Dat was een reden om snel met taallessen te beginnen. De gemeente organiseerde de taallessen en wij informeerden de mensen daarover. Inmiddels volgen er 48 Oekraïners hier een keer in de week les in het Nederlands. Naast die les krijgen zij ook huiswerk mee. Uiteindelijk wacht hen na afloop het diploma dat zij nodig hebben om te kunnen solliciteren naar een baan."
Frank Middelhoek: "Dat viel ons feitelijk meteen op toen wij hier begonnen. Zij willen werken. Om die reden integreren zij ook redelijk makkelijk. Doordat zij zich heel goed realiseren dat het spreken en lezen van de Nederlandse taal een belangrijk onderdeel van het integreren is. En zeker in een zoektocht naar werk, is dat een groot voordeel."

School

Om hun bewoners zoveel mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben beide locatiebeheerders zo´n beetje met elke instantie of organisatie in Lansingerland een lijntje. Zo is er het contact met alle lokale sportverenigingen en helpen zij de kinderen met het vinden van de juiste school.
Frank Middelhoek: "Samen met de gemeente helpen wij ook met het vinden van een baan voor hun ouders. Al gaat het hier voornamelijk over moeders. Vader is immers achtergebleven in Oekraïne."
Richard Heukels: "Wij zijn een soort van formulierenbrigade. Die zijn in het Nederlands. Dus helpen wij hen samen met anderen bij het invullen. Wij doen het zeker niet alleen. Heeft er iemand zorg nodig? Dan regelen wij dat samen met de verpleegkundige op de locatie. Bijna iedereen die hier woont heeft bijvoorbeeld al een huisarts gevonden."
Frank Middelhoek: "Nederland is een land van fietsers. Toen de Oekraïners hier kwamen, konden zij niet fietsen. Dus organiseerden wij samen met vrijwilligers uit Lansingerland een aantal fietslessen. Ondertussen leerden wij elkaar in een prettige sfeer beter kennen. Ik moet zeggen dat de sfeer hier in het algemeen goed is."

Informatie: www.lansingerland.nl/loo.