Overstap van schaats naar fiets blijkt een goede zet

Bleiswijk - Pas een jaar geleden maakte de Bleiswijkse Yiran van ’t Oosten (17) de overstap van het schaatsen naar het baanwielrennen. Daar bleek ze talent voor te hebben, want na het winnen van drie keer goud op het Nederlands Kampioenschap Baan junioren afgelopen december, ligt het Europees Kampioenschap Baan junioren binnen handbereik.

Puk van den Bulk

Yiran: “Ik zat in mijn zevende schaatsseizoen, toen ik merkte dat het mij minder plezier gaf. De stijgende lijn was er uit en mijn trainer kon mij niet helpen. Om mijn duur te verbeteren, zat ik regelmatig op de racefiets. Uit een afgenomen test bleek dat ik explosief heel sterk ben. Sprinten vind ik ook het leukste om te doen.” Vader Ronald vult aan: “Zelf ben ik geen sporter, maar ik ben wel al het andere; zoals chauffeur, cameraman en aanmoediger. En mij was ook opgevallen dat het plezier bij Yiran weg ebde. Een sportende Yiran, is normaal ook een blije Yiran. Daarom zijn we verder gaan kijken en kwamen we uit op baanwielrennen.”
Baanwielrennen is een wielersport, waarbij er op een ovale piste zo hard mogelijk gefietst wordt. De meeste van die banen zijn binnenbanen, waarbij de piste een helling in de bochten kan hebben tot 50 graden. Nederland telt drie binnenbanen; in Amsterdam, Alkmaar en een in Apeldoorn. Op de binnenbaan van Apeldoorn worden de meeste wedstrijden gereden.

Van Herrikhuyzen

Yiran: “In november 2022 heb ik een opstapcursus gevolgd waarbij ik kennis maakte met de sport. Ik was meteen enthousiast en heb het schaatsseizoen niet meer afgemaakt. Ik ben toen certificaattrainingen gaan volgen bij Carolien van Herrikhuyzen, zelf winnaar van onder andere zeven wereldtitels. Het eerste certificaat was nodig om zelfstandig op de baan te mogen rijden. Carolien is streng en dat moet ook wel want we fietsen heel hard en we hebben weinig mogelijkheden om uit te wijken.”
De fietsen in deze sport hebben geen remmen en geen versnellingen. Daarnaast zijn de fietsen ook zeer licht van gewicht. Het gaat naast snelheid vaak ook om tactiek. En tactiek is iets wat het beste leert door het te doen. Yiran: “Je wilt zo hard mogelijk rijden, maar degene die voorop rijdt, ervaart wel de meeste weerstand. Daardoor wacht je als renner soms af en houd je elkaar in de gaten. Want als iemand weg rijdt dan wil je er het liefste bij blijven.”

Wedstrijdervaring

Tijdens de Next Generation, een toernooi opgezet voor junioren van over de hele wereld, heeft Yiran Nederland mogen vertegenwoordigen. De hoogste klassering die Yiran wist te behalen is een knappe vijfde plaats op het onderdeel Keirin. De eerste plaatsen werden veelal bezet door Engeland.
Yiran: “In Engeland is baanwielrennen een populaire sport. Ze rijden brutaler omdat ze dat nodig hebben om boven de concurrentie uit te komen. Ik hoop dat de komende tijd ook te gaan leren, zodat ik kans maak om mee te mogen doen met het Europees Kampioenschap Baan dat dit jaar in Duitsland gehouden wordt.”