C. Koster (DGK Lansingerland)

Dicht bij God

De Bijbel is best eerlijk. Ook over persoonlijke worstelingen. Asaf bijvoorbeeld. Die vraagt zich in Psalm 73 af: waar doe ik het eigenlijk nog voor? Waarom al die inspanning en stress? Waarom leven naar Gods geboden? Ik heb het moeilijk. Krijg tegenslag en narigheden over mij heen. Waarom zou ik mijn best doen voor God en de naaste? Kan ik niet beter genieten van het leven? Kiezen wat ik zelf wil? Dat geeft me zeeën van tijd en ruimte in mijn hoofd en hart.
Asaf spreekt heel eerlijk over deze worsteling. Hoe komt hij verder? De oplossing is niet: wacht maar op betere tijden. Nee, zijn moeilijke omstandigheden veranderen niet. En toch geeft God hem rust. Hoe? Doordat Asaf dicht bij God mag zijn!
Als Asaf ver bij God vandaan is, dan denkt hij: waarom dien ik de Heere nog? Het geeft mij geen nut. Maar als hij dicht bij de HEERE is, dan beseft hij: de liefde van de HEERE is alles waard! De liefde van God is de reden van mijn inspanning en toewijding. Als ik dicht bij God mag zijn, dan heb ik uit dankbaarheid alles voor Hem over.
Dat is wat Asaf zegt: Ik zal voortdurend bij U zijn! U hebt mij rechterhand gegrepen. Asaf merkt het: het leven met de HEERE geeft echte rust en troost. De HEERE grijpt Asaf vast en leidt hem door de moeiten heen. Met zijn nabijheid troost de HEERE hem. Als een trouwe Herder brengt de HEERE Asaf door het dal van de schaduw van de dood.
Dit is het evangelie van Gods genade. Dit is wat Jezus Christus later heeft verdiend. De Heere Jezus is één met de Vader. En toch werd juist Hij door zijn Vader verlaten. Opdat een ieder die in Jezus gelooft nooit meer verlaten zouden worden. Jezus ging door het diepe dal van de hel heen. Terwijl de Vader zijn Zoon juist niet bij zijn rechterhand heeft gegrepen. Nee, Jezus moest er doorheen, alleen. Zodat een christen met Asaf mag zingen: “Voortdurend zal ik bij U zijn, in al mijn noden, angst en pijn.”
Waarom zou je je inspannen voor God en je naaste? Waarom zou je je best doen om naar Gods geboden te leven? Wat moet je doen, als je met dit soort vragen worstelt? Zoek dan de Heere. En schuil bij Hem. Koester je dicht tegen Hem aan. Dan zal je mogen ervaren, wat Asaf ook heeft ontvangen: de rust en troost van het geloof. En merk je: omdat God mij zó heeft liefgehad, heb ik uit liefde en dankbaarheid alles voor God over.

C. Koster
Gereformeerde Kerk (hersteld) Lansingerland