Jong talent als voorbeeld voor jong talent

Klassiek aan het Lint: Viride Kwartet en Caspar Westerman

Berkel en Rodenrijs - Het Viride Kwartet en cellist Caspar Westerman zijn zaterdagavond 9 december te gast in de Onze Lieve Vrouw Geboortekerk in Berkel en Rodenrijs. Het concert van de vijf jonge talentvolle professionals is het tweede deel uit de serie van in totaal vijf Klassiek aan het Lint concerten.

Arie van Driel

De reeks, een initiatief van Quirine Scheffers (eerste plaatsvervangend concertmeester bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest), in samenwerking met Ria van der Burg (Cultuur aan het Lint), biedt lokaal jong klassiek muzikaal talent én een podium én de optie om zich verder te ontwikkelen.
Zaterdagavond 21 oktober openden pianist Damiën Heemskerk en violiste Nina Broeva met succes de serie. Het concert van beide jonge talenten in de even sfeervolle als druk bezette kerk betekende tevens een primeur voor Lansingerland. Het was namelijk het eerste klassieke concert van een dergelijke omvang binnen de fusiegemeente.

Wereldje

Het Viride Kwartet bestaat uit vier jonge talentvolle professionals, de twintig jaar net gepasseerd, die hun weg in hun klassieke wereldje reeds hebben gevonden: Salomé Bonnema (viool), Nadia ten Cate (viool), Sedna Hertzman (altviool) en Jurre Koopmans (cello). In de O.L.V.G.-kerk vertolken zij naast Strijkkwartet no. 3 van Tchaikovski samen met cellist Westerman ook Strijkkwintet in C van Franz Schubert.
Salomé: "Strijkkwartet no. 3 spelen we op mijn verzoek. Toen ik die compositie voor de eerste keer hoorde, werd ik helemaal weggeblazen. ´Dit moeten we gaan doen´, dacht ik meteen."
Een kamerkwartet als voorbeeld hebben de musici niet. Zij zijn eerder een voorbeeld voor jonge talenten die hun pad naar de grotere concertzalen volgen. Ruim zes jaar geleden vonden ze elkaar in een kamerkwartet. Sindsdien willen ze niet anders meer dan samenspelen in deze vorm. Voor hen bleek spelen met zijn vieren de beste leerschool.

Individueel

Jurre: "Waar ik nu als cellist sta, had ik nooit individueel kunnen bereiken. Dan zat ik nu op een ander niveau. Samen muziek maken brengt je dichter bij elkaar. Je versterkt elkaar ook."
Salomé: "Belangrijk is dat je vooruit kijkt. De beste stap is de stap vooruit. Op die manier blijf je je zelf als jong talent ontwikkelen."
Na het concert van het Viride Kwartet en Caspar Westerman wordt de serie Klassiek aan het Lint op zaterdagavond 10 februari voortgezet met een concert van het Delft Trio. Daarna volgen nog de concerten van violiste Adinda en gitarist Matthijs van Delft (zaterdagavond 13 april) en die van cellist Thijmen Tempelaars (zaterdag 15 juni).
Na afloop van de concerten kunnen de bezoekers tijdens een meet & greet in ´t Koetshuys (de locatie onder het kerkgebouw) nader kennismaken met de musici.

Jongeren

Tickets Cultuur aan het Lint / Klassiek aan het Lint kosten € 15. Jongeren (t/m 26 jaar) en studenten betalen € 10. Passe-partout vijf concerten: € 60.
Kaarten zijn verkrijgbaar bij Van Atten (Kerkstraat 8 te Berkel en Rodenrijs), Van den IJssel (Wilgenlaan 3 te Berkel en Rodenrijs), Primera Sandra (Dorpsstraat 35 te Bleiswijk) of online via cultuuraanhetlint.nl.