Samen Lansingerland

Maatje zijn van nieuwkomers is bijzonder en betekenisvol

Lansingerland - Nieuwkomers (vluchtelingen met verblijfstatus) zijn net in Lansingerland komen wonen en kunnen wel wat hulp gebruiken. De vrijwilligers van Maatschappelijke Begeleiding Nieuwkomers van Humanitas Lansingerland helpen daarbij. Hoe ze dat doen? Lees snel verder!

De eerste maanden zijn best spannend. Er moet veel geregeld worden. De kinderen naar school, toeslagen aanvragen, verzekering(en) afsluiten, (Nederlandse) post lezen, etc. Hoe fijn is het om daar een steuntje in de rug bij te hebben, iemand die (twee)wekelijks met je meekijkt en meedenkt.
Als die praktische zaken geregeld zijn, kun je samen de buurt en buren leren kennen, op zoek naar de leukste speeltuin voor de kinderen, de mooiste (kringloop)winkeltjes of samen naar de (super)markt.
Het begeleiden van nieuwe dorpsgenoten is heel bijzonder. Je ziet ze groeien en steeds meer zelf kunnen. Met soms kleine tips, vergroot je het zelfvertrouwen en dat is zo mooi om te zien. De vragen zijn divers. Soms best ingewikkeld (gelukkig is er een team professionals aanwezig om je hierbij te helpen), maar ook hele leuke vragen: waarom zitten er eigenlijk twee gleuven in de oranje brievenbussen en in welke gleuf moet ik dan mijn brief doen? Naast dat je veel kunt vertellen over de Nederlandse cultuur, leer je ook veel over de andere cultuur. Er ontstaan leuke gesprekken over fietsen, je eten prakken, schoenen uitdoen, handen schudden etc. Soms zijn die gesprekken, vanwege de taal, best lastig, maar er zijn meerdere vertaal-apps die je daarbij kunnen ondersteunen. Dat gaat eigenlijk best goed en zorgt soms voor hilarische vertalingen, beide kanten op. Maar wat is er leuker dan samen heel hard lachen?
Wil je ook vrijwilliger worden bij Maatschappelijke Begeleiding Nieuwkomers van Humanitas? Neem contact op met Mieke van Tilburg, tel. 06 - 53100560 of m.vantilburg@humanitas.nl.

Samen Lansingerland

Samen Lansingerland is hét loket waar inwoners van Lansingerland terecht kunnen met hun hulpvragen of als zij vrijwillige hulp willen bieden. Of zit je met andere vragen waar je niet uitkomt? Blijf niet tobben. Naast de vrijwilligers van Humanitas Home-Start zijn er nog veel meer vrijwilligersorganisaties: er is er altijd wel één waar je je vraag kunt stellen en die je verder kan helpen. Kijk op https://www.komerbijlansingerland.nl/ik-zoek-hulp , bel naar 010 - 310 10 12 of mail naar info@swsl.nl.