"Door te stemmen weet je wat er om je heen in de wereld gebeurt"

Geslaagde schoolverkiezingen Wolfert Lyceum

Bergschenhoek - Bij het Wolfert Lyceum was het maandag 20 november verkiezingsdag. Leerlingen van de bovenbouw, de groepen 4, 5 en 6, konden hun stem uitbrengen op één van de in totaal zesentwintig deelnemende politieke partijen. De schoolverkiezingen, met een knipoog naar de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 22 november, waren georganiseerd door leerlingen van de onderbouw, in dit geval 3 Gymnasium.

Arie van Driel

Voor de initiatiefnemers, onder wie docent maatschappijleer Mara Groenewegen en leerling Meike de Booy, was de achterliggende gedachte van het project dat van 7.15 tot 16.15 uur liep, vooral een educatieve. Isa (14), lid van het stembureau: "Deze schoolverkiezingen zijn bedoeld om jongeren te laten nadenken over het belang van verkiezingen, over het waarom je moet gaan stemmen en dat je stemt op de politieke partij die het beste bij jou past."
Haar collega Renske (14): "Op een klein aantal na mogen de leerlingen uit de bovenbouw qua leeftijd nog niet stemmen. Op deze manier bereiden wij hen voor op het moment dat ze dat wel mogen. Door deze verkiezingen te organiseren bieden wij hen de kans om zich er alvast in te verdiepen. Daarnaast is stemmen natuurlijk een recht. Al hoef je als jongere niet te stemmen, natuurlijk. Door het wel te doen en je in de partijprogramma´s te verdiepen, weet je echter wel wat er om je heen in de wereld speelt. Wat op zich belangrijk is om te weten."

Percentage

De lijst met stemgerechtigde leerlingen uit de bovenbouw telde 504 namen. Om 11.00 uur had 12,7 procent van de lijst een stem uitgebracht. Een uur later was dat percentage meer dan verdubbeld. Omdat het de eerste schoolverkiezingen ooit op het Wolfert waren, was dat percentage ook meteen een record.
Sophie, samen met een aantal leerlingen verantwoordelijk voor de posters en het draaiboek: "Ik had eerlijk gezegd minder stemmende leerlingen verwacht. Al ben ik blij dat ik me daarin heb vergist." En, terwijl ze een stembiljet overhandigt aan een stemmer die niet wil zeggen op welke partij zij stemt, maar er wel over had nagedacht: "Voor alles ben ik benieuwd naar de uitslag. Naar wat onze school heeft gestemd."
Het merendeel van de leerlingen bleek zich overigens vooraf in de partijprogramma´s van de deelnemende politieke partijen te hebben verdiept. Al ging dat in de regel via de stemwijzer.

Jongeren

Isa: "Via de stemwijzer kwam ik uit bij links. Bij D66 en GroenLinks/Partij van Arbeid. Die partijen willen het milieu belangrijk maken en meer de aandacht vestigen op onderwijs en jongeren. Punten waarin ik mij goed kan vinden."
Renske: "Ik vind de ideeën van D66 goed. Die partij is niet extreem, niet per se links of rechts, maar staat in het midden. Ook het programma van Volt spreekt me aan. Die partij staat midden links en ik kan me goed vinden in hun standpunten. Volt is Europa. We moeten beseffen dat Europa niet alleen uit Nederland bestaat, maar ook uit een groot aantal andere landen."
Voor wie vandaag nog niet heeft gestemd, zijn de jongeren op deze school misschien een stimulans om alsnog naar de stembus te gaan.

De uitslag

Dinsdagochtend waren alle stemmen geteld. Het was een spannende race.
Uiteindelijk bleek D66 met 54 stemmen de grootste partij te zijn geworden, vlak voor de PVV met 53 stemmen. VVD lijkt na vier kabinetten afgestraft te worden op een derde plek (42 stemmen), terwijl de nieuwe fusiepartij GL/PvdA niet verder kwam dan 36 zetels in het virtuele parlement. FvD werd met 31 stemmen vijfde.
Partijen die nog enkele virtuele zetels wisten te veroveren waren DENK (11), PvdD (11), NSC (10), JA21 (7), Piratenpartij (7), Volt (6), BBB (6) en Partij van de Sport (6), terwijl er met het CDA (3) nog slechts een kleine christelijke partij aanwezig zou zijn in het virtuele parlement.