Joep Breedveld sluit kartseizoen af op WK in Las Vegas

Berkel en Rodenrijs – Zijn eerste jaar in de koningsklasse van de karting, de KZ-Pro Shifter klasse, wilde Joep Breedveld op spectaculaire wijze afsluiten, en waar kan dat anders dan in Las Vegas. Vorige week heeft hij daar deelgenomen aan het Wereldkampioenschap karting, de SKUSA SuperNats 26.

De afgelopen twee jaar reed hij als afsluiting nog mee met de Grand Finals in Bahrain en in Portimao in de Rotax Junior en Senior klasse. “Begin dit jaar heb ik de overstap gemaakt van de Rotax Senior klasse, een 2takt kartklasse met automaat, naar de KZ-Pro Shifter klasse, een kart met zes versnellingen”, vertelt Joep. “Het rijden in een schakelkart is heel anders dan het rijden in een automaat. In een automaat hoef je bij wijze van spreken enkel te sturen en gas te geven. In de KZ-kart daarentegen is het hard werken. Je schakelt met een schakelpook waardoor je het grootste deel van je ronde met één hand aan het stuur rijdt, terwijl je snelheden van wel 140-150 km per uur behaalt. Een waanzinnige beleving!”
Veel meters maken is de enige manier om bij deze overstap ervaring op te doen en de juiste rijstijl te ontwikkelen die past bij dit type kart en de races die ermee gereden worden. Naast het vele trainen heeft Joep dit seizoen deelgenomen aan het officiële Nederlands Kampioenschap. Op banen in de Benelux, zoals Berghem, Genk en Kerpen, werd er gestreden om de beste plek. “Met de snelheid zat het vanaf het begin al goed. Ik reed rondetijden gelijk aan die van ervaren rijders uit de Top 5. Echter, voornamelijk door moeizame stilstaande starts, pech en wat technische problemen heb ik dit jaar geen podium weten te behalen helaas. Uiteindelijk ben ik wel ruim binnen de Top 10 geëindigd in het eindklassement van dit kampioenschap, maar natuurlijk had ik in dit eerste jaar al minimaal in de Top 5 willen eindigen.”

Bijzondere afsluiting

“Net als voorgaande jaren wilde ik mijn kartseizoen op bijzondere wijze afsluiten. Ik hoorde van de SKUSA in Las Vegas. Met sponsoring van diverse bedrijven, vrienden en familie is het mij gelukt het benodigde budget hiervoor bij elkaar te krijgen en zodoende reed ik vorige week in die races mee tegen 75 rijders in mijn klasse van over de hele wereld, waaronder meervoudig wereldkampioenen en fabrieksrijders. Om tegen hen te mogen racen was een geweldige belevenis die ik niet snel zal vergeten. De snelheid was goed en in de laatste race reed ik zelfs van positie 22 naar de 12e plek, dat was top! Het uiteindelijke eindresultaat van de hele week was helaas niet helemaal zoals ik gehoopt had, maar wie weet, ga ik volgend jaar weer een kans wagen!” zegt Joep gemotiveerd.

Volgend jaar

Op dit moment is Joep er nog niet helemaal uit in welke tak van motorsports hij volgend jaar actief zal gaan zijn. Dat zal mede afhankelijk zal zijn van het te behalen budget. “Aan de ene kant wil ik me graag nog een seizoen bewijzen in de KZ-Pro Shifter klasse. Aan de andere kant trekt ook de autosport me zeer zeker!”
Joep hoopt voldoende sponsoren te kunnen vinden die hem willen helpen naast het karten ervaring op te kunnen doen in de autosport op banen als Zandvoort, Assen en ook buiten Nederland om zich klaar te stomen voor zijn doel om te gaan racen in de Porsche Challenge Benelux en uiteindelijk de Porsche SuperCup. Zijn gedrevenheid, motivatie en doorzettingsvermogen zullen hem daar vast en zeker bij gaan helpen.
Wilt u meer weten over Joep Breedveld en de mogelijkheden om hem te steunen, neem dan contact met hem op via www.joepbreedveld.nl. Tenslotte wil Joep in deze krant nog graag iedereen bedanken die zijn deelname aan de SKUSA in Las Vegas mogelijk hebben gemaakt, waaronder diverse bedrijven uit Lansingerland: Roobol Exclusive Cars, BJ&L Services, HighTech Rust Removers, Print het zo!, Verbakel Hoveniers, Pasto, GSM Berkel, Instalado, Quinto, Bakker Schilderwerken, Ton Car, Nissan Dealer Cas Lamens, Autorijschool Marcel Streefkerk en ’t Wijnblad.