Vier jonge inwoners overhandigen 401 handtekeningen voor pumptrack

Lansingerland - “Hallo allemaal, ik ben Finn en dit zijn… jongens kom op! Telefoon weg! Dit is dus precies waarom we hier zijn.” Met een klein toneelstukje beginnen Finn, Mack, Tim en Moos hun inspreektijd op donderdag 17 november bij de vergadering van de commissie Samenleving. Zij willen jongeren achter hun schermpjes vandaan krijgen door de aanleg van een pumptrack in Lansingerland. Dat is een combinatie van een BMX-baan en een skatepark. “Een plek waar we iedere dag samen kunnen sporten en nieuwe vrienden maken.”

In veel gemeenten zijn al pumptracks aangelegd. In Lansingerland nog niet. "Als Lansingerland de sportiefste gemeente in de regio wil worden, dan mag een pumptrack zeker niet ontbreken,” vervolgt Mack wanneer de jongens hun telefoon hebben opgeborgen.
Kort voor de start van de vergadering hebben de vier vrienden al een petitie overhandigd aan de voorzitter van de commissie samenleving, Matthijs Machielse. Een dikke ordner met maar liefst 401 handtekeningen en een rode strik erom.
Als het inspreken erop zit en commissieleden van alle partijen over dit onderwerp aan het woord zijn geweest, lopen de jongens opgelucht de raadzaal uit. Dat er een pumptrack komt, is nog niet zeker, want er zijn nog meer wensen voor jongeren. Maar de meeste commissieleden zijn enthousiast over het idee.

Cath-up

Op de gang naast de koffieautomaat, waar volgens de jongens ook heerlijke chocolademelk uitkomt, vertellen Finn (12), Mack (12), Tim (12) en Moos (11) verder. “We zijn in januari naar Catch-up, de jongerenbijeenkomst van de gemeente, geweest om ons idee te bespreken. Daar hebben we gehoord wat er nodig is om een voorstel te maken. Voor de zomervakantie zijn we een handtekeningenactie gestart. We hebben flyers uitgedeeld op het dorp en bij sportverenigingen, en we hebben posters met een QR-code opgehangen.”
“Bij de opening van de pumptrack in Nootdorp, op 24 mei, hebben we gepraat met de bouwers van die baan. Daardoor weten we wat er nodig is om een pumptrack aan te leggen. Ook hebben we in ons voorstel een aantal plekken in onze gemeente genoemd waar de baan gemaakt kan worden. Onze voorkeur heeft het Annie M.G. Schmidtpark omdat het centraal ligt en je daar ook andere sporten kunt doen.”
Op een pumptrack kun je volgens de jongens lekker actief én leerzaam bezig zijn. “Je kunt erop BMX-en, steppen, skaten en skateboarden. Het leert kinderen om stabiel en veilig door verkeer te rijden. Ook leer je om rekening met anderen te houden. Lansingerland Beweegt zou er clinics kunnen geven.”
Over de financiering hebben ze ook al ideeën. “Als je er planten naast zet, kun je als gemeente ook het potje groen gebruiken. En als je de baan een meter breder maakt, kunnen mensen in een rolstoel er ook op. Dan kun je het potje daarvoor ook gebruiken.” Om de eventuele bijdrage van de gemeente aan te vullen, willen de jongens gaan collecteren. Als dat net zo goed gaat als het handtekeningen verzamelen dan gaat dat vast lukken.