T

e pas en te onpas loopt de altijd joviale Rutte nu te roepen hoe gaaf dit land wel is, ja, maar dat is niet dankzij hem. Die zgn. ‘gaafheid’ is al jarenlang drastisch afgenomen ook al vóór zijn leiderschap. De gevestigde partijen hebben er allen een potje van gemaakt en waarschuwingen in de wind geslagen, altijd maar polderen en nooit met de vuist op tafel geslagen, uitstellen, veel onkunde. Lange termijnvisie, nooit van gehoord. Veel beloven weinig geven doet de gek in vreugde leven en die gekken dat zijn wij allen. In ons mini-landje met te veel politieke partijen, de meeste met eigenbelang, hunkerend naar erkenning en status, de betweters zonder enige vorm van zelf-reflexie, ministers die absoluut geen last hebben van expertise op het gebied waarvan zij besluiten moeten gaan nemen. Nee, niets aan de hand, we hebben toch gebouwen vol met professionele pennenlikkers die hen influisteren met wollig, nietszeggend, verwarrend ambtelijk taalgebruik wat zij het voetvolk wijs moeten maken.
Opvallend; geld speelt nu geen rol! Dat is fijn om te weten voor onze minister van defensie, want zij krijgt te maken met ‘gebroken’ geweertjes politiek uit het verleden. Dat de USA nu de middelvinger naar ons opsteken is begrijpelijk, naïviteit ten top hier. Het gesprek aangaan, dialoog, theedrinken, diversiteit, niemand uitsluiten, terwijl de kiezer wordt geadviseerd dat wél te doen, hoezo zijn wij te dom om zelf te kiezen, een president die voor van alles excuses aanbiedt behalve aan zijn volk en de Molukkers en de Groningers. Maar de harde werkelijkheid is dat dit softe gehannes in veel landen en culturen voor onbedaarlijke lachbuien zorgt.
Het nieuwe elan hebben we niet kunnen ontdekken en met de ingezonden brief van een bewoner die een afspraak trachtte maken met een wethouder van onze gemeente Lansingerland, sprongen de tranen in mijn ogen. Zij gaf ook eens in het verleden aan om vooral geen ingezonden brieven meer te schrijven, en dát wordt nu juist wél gedaan en het gaat dan niet over hondenpoep. Moeilijk hoor democratie in uitvoering brengen en ook nog die lastige burgers die dwars liggen en niets willen begrijpen, het zelfs beter schijnen te weten. Gaaf land.
Wees wijs en stem wijs!

Marijke Schmid