Thema-avond ‘(Dreigende) schuldenproblematiek bij jongeren’
Bergschenhoek - Op woensdag 4 oktober vindt in de aula van Scholengemeenschap Wolfert Lansing, Boterdorpseweg 19 in Bergschenhoek, een bijeenkomst plaats over (dreigende) schuldenproblematiek bij jongeren. De organisatie van de thema-avond is in handen van de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) van de gemeente Lansingerland. De avond begint om 19.30 uur. De toegang is gratis.
De ASD adviseert het college van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd over beleid en ontwikkelingen op sociaal gebied in de gemeente. De avond is bestemd voor ouders, leerkrachten, sportleiders, professionals en vrijwilligers die actief zijn in de zorg rond jeugd. Maar ook jongeren die zich afvragen wie hen kan helpen als ze schulden hebben, of die dat juist willen voorkomen, zijn welkom. Aanmelden is niet verplicht, maar wel gewenst. Zo kan rekening worden gehouden met het aantal aanwezigen. Aanmelden kan bij: secretariaat@asd-lansingerland.nl.
Hoewel exacte gegevens nog ontbreken (de gemeente doet daar onderzoek naar) bestaat de vrees dat ook in Lansingerland het aantal jongeren met schulden groeit. De verleiding om games, kleding, mobieltjes e.d. via internet te kopen, is vaak groot. Veel ouders weten niet precies wat hun kinderen op internet aanschaffen en zien problemen met schulden dan ook niet aankomen.
De bijeenkomst begint met een presentatie door Annette Groen, wetenschappelijk medewerker van Nibud, onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën. Haar onderzoek richt zich in het bijzonder op jongeren en jongvolwassenen en onder hen voorkomende financiële problemen.
Daarna zal Tara Tas, werkzaam bij Diversion – bureau voor maatschappelijke innovatie, een presentatie houden. Tara Tas maakt als ervaringsdeskundige en peer educator maatschappelijke thema’s die vaak taboe zijn, bespreekbaar op scholen. Eén van die thema’s is armoede en schuldenproblematiek. Omdat peer educators uit dezelfde leefwereld komen als jongeren, maken hun presentaties dikwijls grote indruk. Na de presentaties is er ruimte voor discussie met de zaal.
Wethouder Leon Hoek, onder meer verantwoordelijk voor jeugdhulp, onderwijs en schuldsanering, sluit de bijeenkomst af met een reactie op de presentaties.