Lansingerland wint met 7-2 van Oegstgeest

Lansingerland - Eerder dit jaar stelden Arjen Hofman (ChristenUnie) en Marko Ruijtenberg (GroenLinks) vragen aan het college over de mogelijkheid van schaaktafels in de openbare ruimte in Lansingerland. Naar aanleiding van een bericht van Ruijtenberg op X (voorheen Twitter) hierover werd hij uitgedaagd door zijn partijgenoot uit Oegstgeest, Menno Welling, voor een tweekamp tussen de gemeenteraden van Lansingerland en Oegstgeest.

Zaterdag 9 september was het dan uiteindelijk zover, in het Irispark in Oegstgeest nam het Lansingerlandse team bestaande uit de raadsleden Arjen Hofman, Terry Duivesteijn (Leefbaar 3B) en griffier Eveline Hamelink onder leiding van non-playing captain Ruijtenberg het op tegen hun collega’s uit Oegstgeest bestaande uit: Menno Welling, Tobias van der Hoeven (CDA) en Arne-Jan Vos (D66).
Een tweekamp die uiteindelijk glorieus met 7-2 gewonnen werd door Lansingerland, waarbij Welling de eer voor Oegstgeest hoog hield door twee partijen namens zijn gemeente te winnen.
Zoals Welling stelde “de schaaktafels in het park trekt mensen aan die anders nooit zouden schaken”, een stelling die onmiddellijk bewezen werd doordat twee mensen uit het winkelend publiek zich eerst in het publiek ophielden en daarna het tegen twee van de eigen raadsleden opnamen.
Hofman: ”Schaken is goed voor de mentale gezondheid voor ouderen en jongeren, kinderen die schaken worden rustiger en het is goed voor hun ontwikkeling”. Duivesteijn: “Zien schaken doet schaken, dat hebben we hier direct kunnen zien. Het zou mooi zijn als we dit ook in Lansingerland kunnen realiseren. Dit soort initiatieven zijn goed voor de sociale cohesie en dus ook de leefbaarheid”.
Al met al was het een geslaagde dag die door de raadsleden afgesloten werd op een terras en waarbij Ruijtenberg de tegenstander uitnodigde voor een revanche in Lansingerland, bij voorkeur als er ook schaaktafels in de buitenruimte in Lansingerland geplaatst zijn maar “als die er niet zijn dan vinden we wel een andere plek, in de bibliotheek of zo want dit smaakt naar meer”.