"Ik hoefde niet zo ver te zoeken"

Echtpaar Cock en Plonie de Graaf - van Spengen 60 jaar getrouwd

Bleiswijk/Kruisweg - Uiteraard valt het onder Bleiswijk, maar laten we eerlijk zijn: Kruisweg is een hechte gemeenschap en zo voelen de bewoners dat ook. Vrijdag 15 september mocht burgemeester Pieter van de Stadt zich naar de Kruisweg begeven om het echtpaar Cock de Graaf en Plonie de Graaf-van Spengen te feliciteren met hun 60-jarig huwelijk.

John Hofman

“Cock met CK hoor”, zo verwelkomt hij ons. “Plonie kende ik al enige tijd, want die zat destijds met mijn oudste zus op de huishoudschool. Ik hoefde dus niet ver te zoeken en heb haar uiteraard niet meer losgelaten”, lacht Cock. Op 13 augustus 1963 trouwden ze met elkaar. Al tien jaar hebben ze een caravan staan op een camping in Tsjechië en daar zijn ze regelmatig enkele maanden per jaar. “Mijn jongste zus is eigenaar van de camping en dan help ik haar af en toe met allerlei klussen. Ik ben van huis uit timmerman en had hier aan de Kruisweg, je ziet hier achter nog de timmermanswerkplaats staan, een eigen aannemersbedrijf. Dat werd destijds gerund door mijn vader met zijn drie broers. Van lieverlee ben ik opgenomen in het bedrijf en heb het later overgenomen. Dit huis waarin ik al 73 jaar woon, hebben we zelf gebouwd, zoals meerdere huizen hier in de buurtschap Kruisweg.”
Of hij hobby’s heeft is eigenlijk een overbodige vraag: de hele wand in de serre is ‘behangen’ met schilderijen. Van portretten tot aan landschappen in Tsejchië, hij heeft het allemaal geschilderd en duidelijk is te zien dat hij talent heeft. De grote loods/werkplaats is inmiddels verkocht, dus daar kan hij zijn schilderijen niet meer opslaan. Een van hun drie zoons is, met vrouw en kinderen, ook bij het gesprek aanwezig. Lachend: ”Maar vader heeft hier onder het huis nog een flinke kelder dus kan hij er nog wel een paar schilderen.”
Mevrouw De Graaf is wat bescheidener. Toch heeft ze ook hobby’s genoeg zo blijkt als we een beetje aandringen om het te vertellen. “Naaien en breien doe ik al jaren heel graag. Ik maakte vroeger alle kleding zelf.” Ze zit tevens in een breiclubje dat nu lapjesdekens maakt voor Bulgarije. Voorheen in de Leeuwerik in Bleiswijk, maar nu om en om bij iemand thuis. Tevens heeft ze jaren achtereen de school die aan de Kruisweg stond, schoongehouden. “Onze kinderen zaten ook op die school”, vertelt ze. Ze blijkt ook nog vrijwilliger in de Oudelandse Hof in Berkel en Rodenrijs te zijn. “Bioscoopdames noemen ze ons. Wij brengen de bewoners naar de recreatiezaal als er een film wordt gedraaid of als er een optreden is.”
Bijna vergeten we nog te vertellen dat Cock 42 jaar in het bestuur van de Kankerbestrijding afdeling Bleiswijk heeft gezeten en vele jaren lid is geweest van de schietvereniging aldaar, waar hij ooit kampioen werd. Nu biljart hij nog regelmatig bij de Biljartsoos in de Leeuwerik. Het is geen man om stil te zitten. Hij draait - ook op zijn leeftijd (82) - zijn hand niet om voor een ritje naar Tsjechië. Volgens mevrouw is het ondertussen tijd geworden om de door haar zoon meegebrachte taart aan te snijden en zo geschiedde!