3B-Bus rijdt 100.000ste rit met de burgemeester achter het stuur

Bergschenhoek - Het was vrijdag 15 september een bijzondere dag voor de Stichting 3B-Bus. Die dag zou de 100.000-ste rit worden gereden, dus ook de 100.000-ste passagier c.q. deelnemer zoals ze officieel worden genoemd. Burgemeester Pieter van de Stadt mocht, gezeten achter het stuur, mevrouw zelf ophalen met een van de inmiddels vier bussen die de stichting rijk is. Mevrouw Rozier uit Berkel en Rodenrijs was de gelukkige, maar zij vroeg voor alle zekerheid wel of de burgemeester genoeg ervaring had om met de bus te rijden.

John Hofman

Een begrijpelijke vraag, maar geheel overbodig zo bleek al snel. De Heraut mocht deze keer ook mee rijden en we kwamen tot één conclusie: de burgemeester kan zich zonder problemen aanmelden bij 3B-Bus als vrijwilliger/chauffeur. Keurig loodste hij de bus door het verkeer en over smalle wegen. De rit naar Berkel en Rodenrijs en daarna naar De Stander in Bergschenhoek waar mevrouw naar toe wilde, verliep uitstekend. Chauffeur/vrijwilliger van het eerste uur Ko Vermeulen was deze keer de brijrijder en ook voorzitter Ad Heintz reed mee. Uiteraard was er voor mevrouw een mooi boeket bloemen, dat door de burgemeester werd overhandigd namens de 3B-Bus.
Ze was zeer verrast dat ze deze keer zo ‘officieel’ werd opgehaald. “Ik ben overigens zeer tevreden over de vrijwilligers van de 3B-Bus”, zei ze. “Ze zijn altijd vriendelijk, behulpzaam en het is altijd gezellig als ik mee ga”.
Ko Vermeulen is ook de chauffeur die 12½ jaar geleden, want zo lang bestaat de Stichting 3B-Bus bijna alweer, de eerste passagier mocht ophalen met toen voormalig burgemeester Ewald van Vliet. “Die passagier was mevrouw De Gruyter, herinner ik mij”, aldus Ko. Voorzitter Ad Heintz: “We hadden 20.000 gulden nodig om te starten, want het aanschaffen van een busje was de grootste kostenpost."

Giften en sponsors

De Stichting 3B-Bus is geheel afhankelijk van sponsors en giften en die hebben er in al die jaren voor gezorgd dat er een paar bussen bij kwamen en kunnen blijven rijden, mede door de advertenties op de bussen, onder verantwoordelijkheid van bestuurslid Eef v.d. Weide. "Uiteraard hebben we wat inkomsten uit de abonnementen die de deelnemers afsluiten", vervolgt Ko Vermeulen. "Die kosten bedragen € 12,50 per jaar en voor elke rit betaalt men slechts € 1,50 maar daarvan kan de 3B-Bus niet bestaan. Inmiddels rijden er drie bussen in Lansingerland en staat er één als reserve achter de hand.
Jan van der Burg zorgt, vanaf dat de 3B-Bus begon, voor het onderhoud c.q. de kleine reparaties van de bussen. Voor grote reparaties gaan ze naar garage Toncar in Rodenrijs. “Het doel van onze stichting is om ouderen uit hun eenzaamheid te halen en ze onafhankelijk te maken van kinderen en of vrienden als ze van A naar B willen”, aldus Ad Heintz.

Vrijwilligers

De 3B-Bus draait geheel zonder subsidie. Momenteel is ze aan het sparen voor de aanschaf van een bus die elektrisch rijdt. De stichting heeft inmiddels 800 betalende deelnemers en 70 vrijwilligers. Niet alleen chauffeurs, maar ook mensen die achter de telefoon zitten om aanvragen voor een rit te noteren en in te plannen. De lijst met ritten voor die dag lag op het bureau en we telden zo al ruim tien ritten voor die ochtend dankzij een goed programma, gemaakt door penningmeester Kees Vreeken. Zo’n telefoontje doe je niet zo maar even af. Je hebt altijd met oudere mensen te maken en dan moet je de vraag soms een paar keer herhalen: 'Hoe laat wilt u worden opgehaald en hoe laat weer terug? Nee mevrouw, u belt nu niet met een taxibedrijf maar met de 3B-Bus'. Altijd vriendelijk blijven is het motto van de vrijwilligers. “Wij zijn er voor de ouderen en willen ons werk ook met plezier blijven doen.”
Tijdens ons gesprek komt er een telefoontje van iemand binnen die deelnemer wil worden, dus worden alle gegevens genoteerd. Heel blij zijn bestuur en vrijwilligers dat ze nu een prachtig onderkomen c.q. kantoor hebben op de begane grond in sporthal Berghonk. Nog niet zo lang geleden mocht burgemeester Pieter van de Stadt het officieel openen. “Toevallig hebben we er deze week weer twee chauffeurs/vrijwilligers bij gekregen”, vertelt voorzitter Heintz. “Het is toch geweldig dat we zo’n geweldig team vrijwilligers hebben! Mensen van alle gezindten die het zo goed met elkaar kunnen vinden. Een echte, homogene groep met respect voor elkaar. Ik kan daar alleen maar dankbaar voor zijn.”

Vrijwilligersavond

Vrijdag 15 september vond tevens de vrijwilligersavond plaats. “We mogen de zaal van ‘EchtThuis’, ook gevestigd in de sporthal, gebruiken en daar zijn we zeer blij mee.” Zo’n 85 vrijwilligers hadden zich aangemeld voor de barbecue die, nadat men gezellig had bij gepraat en secretaris Wijnand Pijpers nog even wat zakelijke mededelingen had gedaan, in de entreehal klaar stond.
Maandag 18 september zaten de vrijwilligers alweer achter de telefoon en/of het stuur van een van de bussen. Van A naar B en dat meestal met twee vrijwilligers: een die rijdt en de ander die de route aangeeft en de deelnemer helpt in- en uitstappen. Op 22 oktober bestaat de stichting 12½ jaar.

Wie vragen heeft of een rit wil boeken kan contact opnemen met de Stichting 3B-Bus, Burgemeester van Oostenweg 4 te Bergschenhoek, tel. 010 - 511 17 94. Kijk voor meer informatie op de website www.3b-bus.nl .