Stichting Voedselbank Lansingerland is een feit

Eigen voedselbank vervangt het uitdeelpunt in Bergschenhoek

Bergschenhoek - Eind 2022 is door de Voedselbank Rotterdam aan de coördinator van het uitgiftepunt in Bergschenhoek meegedeeld dat Rotterdam begin 2024 stopt met de wekelijkse uitgifte van kratten aan de verschillende uitgiftepunten, waaronder dus ook Lansingerland. Daarvoor is maar één reden: zij stoppen zelf met de uitgifte van kratten en stappen over op het supermarktsysteem in verschillende delen van de stad waardoor de distributie van goederen in Rotterdam wijzigt. Om de klanten in Lansingerland te blijven bedienen is de Stichting Voedselbank Lansingerland opgericht.

Ruud van den Braak

Er is hard gewerkt aan het opzetten van een ‘eigen’ voedselbank in Lansingerland, vallend onder de vereniging Voedselbanken Nederland en eind augustus is de Stichting Voedselbank Lansingerland officieel opgericht.
Voedselbank Lansingerland dient vanaf januari 2024 zijn eigen kratten samen te stellen en daar komt heel wat bij kijken, weet Martin Daniels, coördinator van het huidige uitgiftepunt. “Er zijn allereerst veel meer vrijwilligers nodig om de kratten te vullen. Zo’n 60 gezinnen ontvangen iedere donderdag ongeveer 75 à 90 pakketten. Een opslagruimte is inmiddels gevonden en is per 1 oktober beschikbaar. Wel moet deze nog worden ingericht en dat brengt flink wat werk met zich mee. Hiervoor moeten nog zaken als koel- en diepvriesapparatuur, roestvrijstalen inpaktafels, pomp- en steekwagens, stellingen, kratten, en dergelijke worden aangeschaft. Sponsoren voor deze benodigdheden worden nog gezocht en zijn zeer welkom."
Er dient ook een transportbusje gehuurd of aangekocht te worden om de artikelen op de afgesproken dagen bij de leveranciers op te halen en ook hiervoor zijn vrijwilligers nodig. Martin Daniëls: "Het volgens afspraak ophalen is cruciaal voor de leveranciers, die kun je niet met de door hen aangeboden artikelen laten zitten. In de opslaglocatie moeten de producten over de kratten verdeeld worden. Dit gebeurt altijd op woensdagmiddag zodat de producten donderdag vers worden aangeboden aan de klanten. Het totaal is een logistieke keten die zeer nauw luistert."
Ook zullen de administratie en een website ingericht en bemand moeten worden. De beoordeling door maatschappelijk werk, schuldhulpverlening e.d. voor de aanmelding en de administratie van klanten blijft voorlopig via Rotterdam lopen. De uitgifte van de kratten blijft vanuit de Hervormde kerk te Bergschenhoek plaatsvinden.
Martin: "Het is heel belangrijk is dat we sponsoren en bedrijven vinden die ons op vaste basis kunnen voorzien van verse en houdbare producten. Met het werven hiervan wordt zeer binnenkort gestart”.
Voor meer informatie en aanmelden van vrijwilligers kunt u bellen/mailen naar Martin Daniels, tel. 06 - 51592549 / mhdaniels@kpnmail.nl.
Een financiële bijdrage is altijd welkom op rekeningnummer: NL16 RABO 0143552686 ten name van Diaconie Voedselbank Lansingerland.