Op 7 en 8 oktober aanstaande

Ruim dertig kunstenaars presenteren zich tijdens het Kunsttoerweekend

Lansingerland - In het eerste volle weekend in oktober zullen ruim 30 kunstenaars hun huis of atelier openstellen om belangstellenden een kijkje te geven in hun werk en hun werkomgeving. De deelnemers aan de Kunsttoer komen uit alle drie de kernen van Lansingerland.

Wethouder Titia Cnossen opent de 28e Kunsttoer op vrijdag 6 oktober 2023 om 20.00 uur in het gemeentehuis aan de Tobias Asserlaan in Bergschenhoek. Een ieder is hierbij van harte welkom. In het gemeentehuis is een overzichtstentoonstelling met het werk van alle deelnemers samengebracht. Deze tentoonstelling is tijdens het Kunsttoerweekend van 11.00 tot 18.00 uur te bezichtigen en daarna tot en met 25 oktober 2023 tijdens kantooruren.
Naast de leden van de Kunsttoer zal ook een aantal gast-exposanten deelnemen, zij zijn te vinden op diverse locaties.

Bianca van Beek

Eén van die gasten is Bianca van Beek uit Berkel en Rodenrijs. Bianca (23) is vorig jaar afgestudeerd aan de studie Illustrated and Animated Storytelling aan het St Joost: School of Art and Design in Breda. Voor haar afstudeerproject schreef en illustreerde Bianca haar eigen prentenboek ‘Spookie durft alles!’. Hierin overwint Spookie de poes haar angst om naar buiten te gaan en leert ze allemaal verschillende dieren kennen tijdens haar avontuur. Een prentenboek vol kleurrijke prenten met een mooie boodschap. In januari verscheen de Engelse vertaling ‘Spookie be brave!’. Haar werk kenmerkt zich door veel kleur, dieren en verschillende texturen. Ze werkt dan ook vaak met meerdere materialen aan een prent, zoals met gouache verf of alcohol markers in combinatie met kleurpotloden. Bianca staat met haar bedrijf Catladyuniverse regelmatig op diverse evenementen met haar prentenboeken, artprints, stickervellen, sleutelhangers, ansichtkaarten en andere illustratieve producten. Dit jaar sluit ze aan als gast bij de Kunsttoer.

Nieuwe gezichten Kunsttoer

Als nieuw lid van de Kunsttoer exposeert dit jaar de keramist Martien Dalessi. Na zijn carrière als interieuradviseur in Lansingerland heeft Martien zijn creativiteit ingezet met klei. Aanvankelijk als hobbyist ondervond hij dat vormgeven aan klei hem veel voldoening gaf. Via de vrije academie in Zoetermeer en diverse leermeesters, waaronder plaatsgenoot Joop Cock, ontwikkelde Martien in de loop van de jaren zijn eigen stijl en werden het ware kunststukjes. Zijn voorwerpen worden draaiend gemaakt. Niet zijn gedachten maar zijn handen maken de kunst. Dit is terug te zien in het persoonlijke zegel wat op elk voorwerp een plekje krijgt en het kenmerkt als uniek en uitsluitend door Martien gemaakt. Soms voegt hij een element toe, zoals een oortje of een dop. Al doende ontwikkelde Martien van klei robuuste gebruiksvoorwerpen. De toepassing van de glazuur, los, vrij en luchtig aangebracht, geeft een levendige uitstraling aan al zijn werk. Zo ontstaan kunstvoorwerpen met een praktische toepassing.

Ook Astrid Tax is sinds dit jaar lid van de Kunsttoer. Zij tekent al zolang zij zich kan herinneren. Ze vond dat heerlijk. In haar kindertijd was ze veel buiten te vinden, altijd met een van de honden. Zij is opgegroeid in Vlaardingen maar was met haar ouders veel in Drenthe. Ze kon uren lang met de hond door het bos wandelen en heeft daar mooie herinneringen aan. In haar vrije tijd is zij schilder- en tekenlessen gaan volgen. De teckel Jack is zij als eerste gaan tekenen. Dat was het begin van een serie portretten met kleurpotlood. Eerst met de honden uit de buurt, Friends of Jack noemde zij hen, en daarna in opdracht. Inmiddels heeft zij ook andere soorten dieren getekend en geschilderd. Zij wil laten zien dat dieren als geen ander in het hier en nu leven. “Ze maken zich geen zorgen over wat als… ze houden onvoorwaardelijk van je. De energie die ik lees in de ogen van de dieren die ik aan het portretteren ben is zo waardevol.”
Astrid heeft een atelier aan de Hoekeindseweg 79 in Bleiswijk. Tijdens de Kunsttoer 2023 is daar ook het werk van Bianca en Martien te bewonderen.

Kinderen

De vereniging Kunsttoer Lansingerland start dit jaar met het meer betrekken van kinderen bij de Kunsttoer. Want kunst kijken en maken is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Een kleine commissie heeft de scholen in Lansingerland benaderd en om samenwerking gevraagd. Veel scholen zijn enthousiast en zien het belang. Dit jaar wordt klein gestart. Aan de leerkrachten is gevraagd om reclame te maken in de klas, flyers uit te delen en posters op te hangen over de Kunsttoer. Zo worden de kinderen gestimuleerd om dit weekend op bezoek te gaan bij de kunstenaar in zijn/haar atelier. Het zou fantastisch zijn als de kinderen zó geïnspireerd worden dat ze dit omzetten in een eigengemaakt kunstwerk. Het kunstwerk kan dan ingeleverd worden bij Atelier de Hichte na de herfstvakantie, waarna er prijswinnaars gekozen worden. De winnaars mogen het werk ook nog exposeren.

Op de flyer van de Kunsttoer, verkrijgbaar bij het gemeentehuis, de deelnemers en op verschillende plekken in de gemeente, staan de namen en adressen van de ateliers en woningen.
Alle informatie is verder te vinden op de website www.kunsttoer.nl en met de QR-code die in deze krant is vermeld.