Cris Jansen: "Toplaag voor hoge snelheden"

Sportpark Noordrand het paradepaardje voor de regio

Lansingerland - De Skeelerpiste Rotterdam werd in maart 2021 in gebruik genomen met dank aan de gemeente Rotterdam en sponsoren. De exploitatie van de Skeelerpiste Rotterdam is in handen van de Schaatsvereniging Rotterdam (SVR) en Schaats & Inline Lansingerland (SIL). Stil zitten was er de afgelopen jaren niet bij. Het bestuur van deze verenigingen en de wielervereniging Ahoy hebben sportpark Noordrand aan de Doenkade de afgelopen weken nog meer aanzien gegeven/

Rien Kuyvenhoven

Na drie jaar in gebruik wordt er door het Italiaanse bedrijf Vesmaco een nieuwe toplaag op de piste aangebracht waardoor het mogelijk wordt dat internationale evenementen de baan zullen gebruiken. Chris Jansen, namens Schaats & Inline Lansingerland, en Sander de Jong, namens Schaatsvereniging Rotterdam, zijn er trots op.
Op de locatie van wielervereniging RWC Ahoy naast Rotterdam The Hague Airport zijn drie ambitieuze sportverenigingen bezig met het ontwikkelen van dit mooie sportcomplex: Schaatsvereniging Rotterdam, RWC Ahoy en Schaats & Inline Lansingerland. Op het middenterrein van deze locatie is met steun van onder andere de gemeente Rotterdam een spectaculaire skeelerpiste gerealiseerd. Door samenwerking kunnen ze op het sportcomplex een breed spectrum aan sportieve activiteiten bieden. Het is niet verwonderlijk dat de twee genoemde voorzitters van de twee verenigingen uitkijken naar wat in de toekomst mogelijk is op deze accommodatie die in het verleden alleen bruikbaar was voor fietsers.

Optimaal

Waar de baan bij de eerste oplevering drie jaar geleden uit asfalt bestond daar zijn in de afgelopen periode diverse lagen met een coating op de baan aangebracht. Deze 1300 m3 coating op de tweehonderd meter baan bevat alles om de baan zo optimaal mogelijk voor grote wedstrijden te prepareren. De afgelopen week is rond de 4000 kilo van deze coating laag voor laag op de piste aangebracht. Chris Jansen, voorzitter van Schaats & Inline Lansingerland en de Stichting Skeelerpiste Rotterdam. "Dit bedrijf voert over de hele wereld dit soort opdrachten uit. Het voordeel van deze coating is dat de laag de baan goed afdicht waardoor er voor de skeelers minder weerstand bestaat. Dat heeft tot gevolg dat je harder kunt rijden en bij een val minder schade en wonden oploopt. De coating wordt op waterbasis aangelegd. Het is voor de stichting een behoorlijke investering waarvoor we centjes moesten lenen. Het ligt in de bedoeling de lening in een aantal jaren terug te betalen."

Topsporters

Sander de Jong, voorzitter van de SVR: "Dit is een uniek concept in Rotterdam en zelfs in heel zuidwest Nederland nog niet vertoond". Jansen: "Er zijn drie van deze pistes in Nederland, in Heerde, Wervershoof en Heerenveen. Nu krijgt ook onze regio volop mogelijkheden. De baan voldoet aan alle eisen voor nationale en internationale wedstrijden. En topsporters uit de regio hoeven straks minder kilometers te rijden om op een topbaan te kunnen skeeleren. We hopen het nieuwe seizoen op een paar grote evenementen. De KNSB (schaatsbond, red.) is mogelijk geïnteresseerd in het geven van trainingen van de nationale selecties op deze baan, naast Heerenveen. En zo hopen we de skeelersport nog meer te promoten, want het skeeleren heeft de toekomst en is ook een belangrijk onderdeel voor schaatsers. Deze sport is verwant aan het schaatsen en vooral aan het begin van het seizoen scheelt het voor de ijsbanen veel energiekosten om ijs te maken. We hadden de afgelopen weken geluk met het weer. Hadden ze er niet aan kunnen beginnen dan moesten we wachten tot volgend jaar april. Nu kunnen we het nieuwe seizoen een mooie start maken."