Drietal uit Lansingerland doet mee aan Africa Classic

Lansingerland - Team Vermas Foundation fietst volgende maand met drie inwoners van Lansingerland om de Kilimanjaro, zes dagen fietsen op je eigen mountainbike. Uit Berkel en Rodenrijs doet Niels Dingemanse mee, samen met Dennis Massaar en Richard Massaar uit Bleiswijk. Het motto: 'Dienen van de meest kwetsbare groepen in de maatschappij'.

Rien Kuyvenhoven

Tussen 7 en 14 oktober aanstaande zijn de mannen in Tanzania waar ze gedurende zes dagen om de Kilimanjaro heen fietsen. De route is 400 kilometer lang en heeft 4000 hoogtemeters. Veel trainingen vinden plaats bij Epic Gym, locatie Jan van der Heydenstraat in Bleiswijk. Daar zijn ze gastvrij ontvangen door eigenaar Jeffrey Lange die een steentje heeft bijgedragen aan het op peil brengen van de conditie van de teamleden, zodat ze de verplichte conditietest goed kunnen afleggen.
De Africa Classic wordt georganiseerd om sponsorgeld te genereren voor Amref Flying Doctors. Amref Flying Doctors gelooft in Afrikaanse oplossingen voor Afrikaanse problemen. Zo worden de Amref-programma’s ontwikkeld en uitgevoerd vanuit Afrika zelf. Kernthema’s zijn opleiding en gezondheidszorg. De Africa Classic heeft sinds de eerste editie in 2011 (toen nog onder de naam ‘Kenya Classic’) ruim € 5.500.000 aan sponsorgeld opgehaald. Ook Maurice Massaar, broer van Dennis en Richard, neemt deel aan de Africa Classic. Voor hen staan als bestuurders van de Vermas Foundation goede doelen centraal.

Kwetsbaar

Richard Massar: "Er komen bij de Vermas Foundation veel aanvragen binnen en wij willen ons nu voor dit doel inspannen. Ons streefbedrag was 43.000 euro. We zitten nu al op 47.000 euro en daarmee zijn we als team erg blij. Maar het halen van een halve ton zou ons helemaal dolgelukkig maken." Het doel van de Vermas Foundation is het dienen van de meeste kwetsbare doelgroepen in de maatschappij in de breedste zin van het woord. De foundation richt zich in principe alleen op de Nederlandse maatschappij. Deelname aan de Africa Classic geeft het team van zes personen een extra dimensie.

Sponsorgeld

De reis- en verblijfkosten worden door de deelnemers zelf betaald, daarnaast moet iedere deelnemer € 5.000 sponsorgeld zien binnen te halen. Dennis Massaar: "Ondersteuning van bedrijven uit Lansingerland kon zodoende niet uitblijven en heeft ons goed op weg geholpen. Hans Janssen en Hans van Straalen hebben voor de verzorging van de fietsen gezorgd. Denk aan speciale banden, omdat we vooral over gravel rijden, en speciale verpakkingen voor de fietsen om de reis van ruim acht vlieguren zonder schade te overbruggen. Epic Gym zorgt voor de training en voorziet ons van voedingsadvies. Het is geweldig dat deze bedrijven uit Lansingerland ons ondersteunen."
De missie kwam een jaar geleden al op hun pad. "Het lukte ons een team van zes man op de been te brengen, een team dat bestaat uit familie en kennissen", vervolgt Dennis. "Deze winter werden de puntjes op de i gezet en konden de trainingen beginnen met als einddoel in zes dagen onder een brandende zon de vierhonderd kilometer te volbrengen. De temperatuur kan oplopen naar veertig graden en met dat gravel krijg je veel stof. We dragen dan ook een speciale sjaal voor je mond om stof op te vangen. Iedere deelnemer is verplicht om drie liter water bij zich te hebben. Per dag zullen we gemiddeld tachtig kilometer afleggen."

Teamwork

Een klus die niet elke dag op het programma van de teamleden staat. Maar ze kijken er vol vertrouwen naar uit. Niels Dingemanse: "We hebben met elkaar de nodige kilometers gemaakt om de onderneming te doen slagen. Tijdens de tocht zullen we overigens als onderbreking ook een ziekenhuis en een HIV ziekenhuis bezoeken waar we als zestal met eigen ogen kunnen zien waar we dit allemaal voor doen. Ook daar kijken we erg naar uit. Noem het vooral teamwork: met elkaar iets doen voor mensen die het minder hebben dan wij."
Giften kunnen worden gestort via de website www.africaclassic.nl/vermas-foundation.