Vijftiende Transhoek bij Dirty Hill

Bergschenhoek - Mountainbikevereniging Dirty Hill organiseerde zondag 10 september voor de 15e keer de Transhoek. Een van oorsprong evenement voor de leden, dat inmiddels deelnemers uit geheel Nederland trekt. Elk deelnemend team bestaat uit twee personen, waarvan één persoon steeds aan het rijden is. Per team moeten er in totaal 14 ronden over het hele mountainbikeparcours in Bergschenhoek worden afgelegd, een afstand van bijna 100 km.

Een zware uitdaging van ruim vier uur zeker gezien de hoge temperaturen afgelopen weekeinde. Gezien het kristallen jubileum was burgemeester Pieter van de Stadt bereid gevonden om niet alleen het startschot te geven, maar ook de loting voor de startvolgorde te verrichten. In zijn welkomstwoord stelde hij dat de Transhoek wat hem betreft een van de mooiste sportevenementen in Lansingerland is, maar hij had voor de deelnemers ook waarschuwende woorden gelet op de hitte. De deelnemers moesten voorzichtig zijn. Niet onterecht want in Pijnacker werd gezien de weersverwachtingen de Halve Marathon Oostland afgelast.

Burgemeester mountainbiket ook

Van de Stadt weet waarover hij spreekt. Want in zijn schaarse vrije tijd wil hij ook wel zijn mountainbike pakken om een rondje te rijden. De 48 deelnemers waren duidelijk geen beginners. Er waren erbij die een bus hadden ingericht compleet met een rollerbank om de benen alvast warm te kunnen draaien. Elk team heeft een bijnaam waar 'Vader en dochter' wel een van de opvallendste was. Gezien het weer hadden ze afgesproken dat vader twee rondes zou rijden en door de dochter zou worden afgelost.
Het mountainbikeparkoers in Bergschenhoek staat bekend om haar zware en technische uitdaging. Van de Stadt grapte dan ook dat Dirty Hill niet alleen verwees naar de oorsprong (Rotterdams afval) maar ook welke aanslag het pleegt op de conditie die eveneens “smerig” is. Dat was al na één ronde duidelijk, want de verschillen tussen de 24 teams waren direct al groot. Uiteindelijk ging team ‘Flying Engireers’, bestaande uit Thomas Mijnsbergen en Sebastiaan Vermeulen, aan de leiding en zij stonden deze positie niet meer af. Met een eindtijd van 4 uur en net iets maar dan 15 minuten zetten zij – gezien de temperatuur – een zeer goede tijd neer. Winnaars in de categorie ‘mixed’ (man/vrouw) was het team ‘Biek 0’ van Annelotte Dijkman en Nico Parasie met een eindtijd van 5 uur en 5 minuten. Het beste team van (organiserende vereniging) Dirty Hill was het team ‘How much is the fish’ bestaande uit Peter Berger en Marco de Wit met een tijd van 4 uur, 31 minuten en 41 seconden.
Voorzitter van Dirty Hill Fred Barendse was na afloop zeer tevreden. “Helaas waren er wel enige valpartijen met schade waar de gemiddelde mountainbiker niet van opkijkt. Dankzij de aanwezige EHBO’ers was er snel hulp.” Ook was Barendse zeer blij met de inzet van de diverse leden van Dirty Hill die op diverse posten het overige verkeer regelde zodat de wedstrijdrijders ruim baan hadden. De diverse bezoekers aan het Bergse Bos hadden alle begrip hiervoor. Het geeft aan dat de Dirty Hill een actieve club is. Niet alleen met de organisatie van Transhoek maar ook organiseert men tochten op de diverse parkoersen in Nederland. Daarnaast kunnen beginnende mountainbikers meedoen aan de trainingen op de zondagochtend. En wellicht zijn er die volgend jaar ook mee gaan doen aan de 16e versie van Transhoek.