Open Monumentendag goed bezocht ondanks de warmte

Lansingerland - Hopelijk zullen onze (klein-)kinderen in de toekomst de weinige nog overgebleven gemeentelijke monumenten in onze gemeente kunnen blijven bezoeken en/of bekijken. Die er nog zijn in Lansingerland moeten we blijven koesteren. Er is geen enkele noodzaak dat alles van vroeger moet verdwijnen. Zaterdag 9 september was er weer de jaarlijkse Open Monumentendag en menigeen stapte op de fiets om de monumenten te bezoeken.

John Hofman

Het was prachtig weer dus ging de eerste rit op de fiets naar de Sint-Willibrordus Kerk in Bergschenhoek, die in 1910 in gebruik werd genomen. Ze verving toen een oudere kerk uit 1833. Vrijwilligers hadden zaterdag alles al klaar gezet om bezoekers te ontvangen. Het is en blijft een mooie kerk, met centraal boven de entree, de klokkentoren en zéker de moeite waard deze een bezoek te brengen. Het was zaterdag erg warm, maar van lieverlee druppelden de bezoekers toch binnen, hartelijk welkom geheten met een kopje koffie. De stilte in de kerk is altijd goed voelbaar en geeft rust in het zo hectische leven van alle dag. Je wordt vanzelf stil. Het was tevens organistendag. Uiteraard speelde de vaste organist Jan in ’t Veld die dag met enige regelmaat, maar er was ook een mogelijkheid als gastorganist te komen spelen en die kans greep Frank Heppe uit Terbregge met beide handen aan. Deze nog jonge organist kroop enthousiast achter het mooie orgel, waar hij zich kon uitleven in het spelen van diverse liederen. Voor hem een buitenkansje! Een vraag stellen aan de mannen van het Hollands Christelijk Mannenkoor of ze nog wel eens in de kerk komen is uiteraard totaal overbodig. Zaterdag tussen de middag stonden ze er weer om op te treden zoals we van hen gewend zijn, speciaal voor Monumentendag. Het werd een klein concert, bijgewoond door een groot aantal bezoekers en dat geeft zo’n open monumentendag een extra cachet. Dirigent Arjan Breukhoven kon het uiteraard niet laten om ook even achter het orgel te kruipen en te soleren. Bij de ingang van de kerk lagen enkele plakboeken uit de verzameling van Piet Hoogenes. Heel veel krantenknipsels en foto’s over de Willibrorduskerk en Bergschenhoek op zich. Uiteraard was de Historische Vereniging Den Bergschen Hoeck ook aanwezig met de nodige fotoboeken e.d. Nostalgie ten top, maar wel omarmd door de bezoekers!

‘Nieuw’ onderkomen

Net op tijd voor Monumentendag kon het nieuwe onderkomen van de Historische Vereniging Bleiswijk zaterdag in gebruik worden genomen. Wethouder Titia Cnossen mocht het officieel openen. In haar toespraak sprak ze haar waardering uit naar alle vrijwilligers van de vereniging voor het feit dat ze dit pand, Dorpsstraat 73A, gevestigd in de vroegere Timmermans-werkplaats van eigenaar Aad van den Berg, hadden gevonden om zich daar te vestigen. In het voorste gedeelte zit Bloemsierkunst Renate. “En dan nog wel in de Dorpsstraat zelf, het centrum van Bleiswijk”, aldus de wethouder, waarbij ze het bestuur van harte feliciteerde. Uiteraard schreef ze ook een paar regels in het gastenboek. De gemeente draagt onder meer bij in de kosten van de huur van het pand, dat inmiddels prachtig is gerenoveerd en binnen door middel van een tussenwand. Is gescheiden van de bloemenwinkel. Achter het pand is een oude schuur nu in gebruik als archief voor HV Bleiswijk en daar nam de wethouder uiteraard ook even een kijkje. Verder lopend naar achteren zien we het water met aan de overkant woningen e.d.. Vroeger, toen daar nog geen woningen stonden, liep het water zelfs tot aan de Rotte. Materialen, zoals hout, bestemd voor de timmermanswerkplaats, kwamen daar aan om te worden gelost. De openingshandeling was het moment dat de vlag van HV Bleiswijk eerst werd bevestigd aan de buitenwand om daarna symbolisch aan de wethouder te worden overhandigd. Bezoekers en genodigden konden binnen meteen een fotogalerij uit vroeger jaren bekijken en een maquette van de oude Dorpskerk van Bleiswijk, gemaakt door Toon in ’t Veen uit Berkel en Rodenrijs. Zo werd het nog een echte Open Monumentendag!

Dorpskerk

Ben je toch in Bleiswijk op zo’n dag, dan ga je uiteraard ook even langs de Dorpskerk, die ook deelnam aan de Monumentendag. Deze prachtige kerk moet je een keer van binnen hebben gezien. De reeds gedekte tafels voor het Heilig Avondmaal voor de kerkdienst van 10 september stonden al klaar. In het gedeelte achter de preekstoel waar onder meer koffie wordt gedronken, staat een vitrine met voorwerpen uit vroegere tijden. Onder meer een schilderij van de oude Dorpskerk, geschilderd door voorheen huisschilder Pieter Tol, die het destijds aan de kerk heeft geschonken. ’s Winters, als hij geen schilderwerk had, zette hij zich namelijk achter de schildersezel en bleek ook daarvoor talent te hebben. Open Monumentendag mag, mede door het prachtige weer en dankzij de inzet van de vele vrijwilligers, zéker als succesvol worden gezien.