Dit najaar internationaal congres en publieksfestival

Nieuwe inzichten tijdens Koplopersdiner Lansingerland

Lansingerland - Onze gemeente kent een uniek glastuinbouwcluster van wereldformaat. Bedrijfsleven, kennisinstellingen en de gemeente treffen elkaar op regelmatige basis. Doel hiervan is na te gaan hoe dit sterke economische cluster van Lansingerland gezamenlijk kan worden versterkt. Dinsdag 20 juni troffen diverse organisaties elkaar bij het De Ruiter Experience Center in Bleiswijk voor de 9e editie van het Koplopersdiner.

Wethouder Economie Leon Hoek opende de bijeenkomst. Hij hield een vlammend betoog over het belang van de sector voor de gemeente Lansingerland. Werkgelegenheid en kennisintensieve bedrijvigheid passeerden de revue. "Met als stip op de horizon: het op een duurzame manier voeden en kleuren van de wereld, dankzij innovatieve technieken. Want dit cluster in Zuid-Holland heeft een unieke uitgangspositie!", aldus Leon Hoek.

De Ruiter Experience Center

John van der Knaap, manager van het De Ruiter Experience Center van De Ruiter Seeds, vertelde als gastheer het een en ander over het bedrijf. Daarbij gaf hij aan dat zij honderden komkommer- en tomatenrassen, technologieën en teeltsystemen testen. "We focussen ons niet alleen op de opbrengsten maar ook op bijvoorbeeld smaak en ziekteresistentie. Daarnaast ontwerpen we innovatieve, technologische teeltoplossingen om een succesvol gewas op een duurzame manier te telen."

Internationaal congres en publieksfestival

Dominique Struijk, projectmanager economie van de gemeente Lansingerland, deelde haar eerste inzichten over het internationale congres en publieksfestival dat de gemeente mede organiseert op 5 en 7 oktober 2023. Vanwege het krachtige cluster van innovatieve bedrijven stelde de Europese Unie middelen beschikbaar aan Lansingerland om dit mogelijk te maken. "Het congres op 5 oktober is vooral bedoeld voor (internationale) experts vanuit zowel het bedrijfsleven als kennisinstellingen en vindt plaats bij het bedrijf Anthura. Het thema is: Exploring the Future of Horti Science: Feeding and Greening Cities in 2050. Daarnaast is het publieksfestival op 7 oktober juist bedoeld voor alle inwoners van Lansingerland en omstreken. We willen onze inwoners (hernieuwd) kennis laten maken met alle high-tech innovaties in de sector. En waar kun je dat beter doen dan bij het meest prestigieuze tuinbouwinstituut ter wereld: Wageningen University & Research."

Uitbreidingsplannen

Renate Langhout, accountmanager bedrijven van de gemeente Lansingerland, benoemde vervolgens een aantal resultaten van haar onderzoek naar de status van het glastuinbouwcluster. Van alle 146 glastuinbouwbedrijven deden maar liefst 88 bedrijven mee met het onderzoek. En daaruit bleek bijvoorbeeld dat 35% van de ondervraagden uitbreidingsplannen heeft binnen nu en vijf jaar. Een nieuw inzicht dat de veerkracht van de sector aantoont. Het totale onderzoek wordt - op hoofdlijnen - gepresenteerd aan de gemeenteraad van Lansingerland op 28 juni tijdens de Beeldvormende avond over Horti Science. Geïnteresseerden kunnen deze avond online volgen.
Voordat het diner begon, nam Jolanda Heijstek, directeur Greenport West-Holland, het gezelschap mee in de toegekende subsidie uit het Nationale Groeifonds. Dit leidt er bijvoorbeeld toe dat het Horti Science Park (Wageningen University & Research, Greenhouse Horticulture, Delphy en Lentiz MBO Oostland) een financiële bijdrage ontvangt van bijna 1 miljoen euro. Vorige week berichtten we hierover al in De Heraut.

Bij het Koplopersdiner waren de volgende organisaties aanwezig: Anthura, Bunnik Plants, Delphy, Glastuinbouw Nederland, Havecon, Horticoop, Mr Seeds, Ovata, Wageningen University & Research, Greenport West-Holland, De Ruiter Experience center en de gemeente Lansingerland.
Naast het Koplopersdiner vindt eens per kwartaal het Horti Science Café plaats voor alle glastuinbouwbedrijven en aanverwante organisaties in Lansingerland. De eerstvolgende staat gepland op 20 september. Aanmelden kan via hortiscience@lansingerland.nl.