'Ieder mens heeft recht om te weten waar je vandaan komt'

Angelique vindt na 46 jaar haar Turkse biologische vader

Berkel en Rodenrijs – “Mama, papa? Waarom hebben jullie blauwe ogen en ik bruine ogen? En waar komt mijn bronzen huidskleur vandaan?” Angelique de Vogel liep jarenlang rond met vragen over haar afkomst. In 2020 ontdekte ze op 46-jarige leeftijd dat ze een Turkse vader heeft. Ze startte een zoektocht. Eerst via Spoorloos, later op eigen kracht en met succes. Ze besloot haar verhaal en ervaringen op te schrijven in het boek 'Ontworteld’.

Yennah Schenk

Thuis in Berkel en Rodenrijs vertelt Angelique haar verhaal en over de crowdfunding die ze is gestart. Rustig en kalm. Over vroeger en wanneer de eerste vragen zich ontwikkelden. Over het ongemak dat ontstond wanneer ze ernaar vroeg, maar ook over de aanhoudende onrust in haar onderbuik die ze al die jaren niet los kon laten. “Mijn ouders waren heel jong, en hebben er destijds voor gekozen het niet te vertellen met het idee om het mij op latere leeftijd te vertellen. Dat is er alleen niet van gekomen”, zegt Angelique.

Onthulling

Het blijkt een geheim waar de hele familie al heel lang vanaf wist. Alleen Angelique niet. In 2020 flapte ze er per toeval bij haar tante uit dat ze dacht dat haar vader niet haar biologische vader was. Eigenlijk zonder te verwachten dat haar familielid hierop in zou gaan. Die verwees haar door naar haar moeder: 'Alleen zij kan je dat antwoord geven', zei ze. Met enige onzekerheid ging ze op bezoek bij haar ouders, waar ze voor het eerst in jaren met haar moeder over dit onderwerp sprak. Ze wist namelijk op dat moment niet of haar vader er vanaf wist. Angelique: “Aan het einde van het verhaal vertelde mijn moeder dat mijn vader niet uit Nederland kwam, maar uit Turkije. Ik had mezelf nog nooit als half-Turkse vrouw gezien. Het nieuws kwam voor mij echt als een schok”.

Speld in een hooiberg

Ze had een tijdje nodig om aan het idee te wennen. Totdat ze op het punt kwam dat ze naar hem op zoek wilde gaan. “Ik wilde zo graag zien op wie ik lijk. Al had ik maar een foto. Alleen waar begin je? Het enige wat ik wist was dat hij Hasan heette en een mogelijk goed gespelde achternaam, maar ja, wie heet er geen Hasan?” lacht ze. Eerst probeerde ze via Spoorloos aanknopingspunten te vinden, later pakte ze zelf de draad op. In de tussentijd schreef ze al haar ervaringen op als houvast in het verwerkingsproces. “Na enige tijd kwam ik in contact met Ria en Nevzat, twee mensen uit Delft. Nevzat bleek een oude vriend van mijn vader te zijn. Dat wist ik op dat moment nog niet. Bij hen thuis lieten ze mij de eerste drie foto’s zien. Ik zag die foto’s en ik schrok van de weerspiegeling van mezelf.”

Crowdfunding

In haar boek beschrijft Angelique de zoektocht in Nederland en in Turkije. Over het begin, met de verwarring en de vragen, later over de eerste ontmoeting, over de cultuur en over hoe het haar als mens heeft veranderd. En ze schrijft over de toekomst en haar verwachtingen. Om het boek te kunnen uitgeven werkt Angelique samen met Boekfunding. Ze hoopt met haar boek dat lezers die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt, zich in haar verhaal kunnen herkennen. “Ieder mens heeft recht om te weten waar je vandaan komt. Daarom is het mijn wens om mijn boek 'Ontworteld' uit te brengen.

Via de website Boekfunding kan je een een pre-order bestellen van haar boek 'Ontworteld' of een donatie doen; dit kan ook via http://bit.ly/4484074 .