Nieuwe beheerder ’t Ezelsbruggetje:

“We hopen op korte termijn een nieuwe, houten tractor aan te schaffen”

Bleiswijk - Onlangs vond een wisseling van de wacht plaats bij kinderboerderij ’t Ezelsbruggetje. Ton van den Berg stopte er na vele jaren mee en de nieuwe beheerder werd voorgesteld: Silvester Kaashoek uit Bergschenhoek. Officieel is hij 1 mei 2023 aan het werk gegaan, na eerst een weekje mee te hebben gedraaid met Ton. Als hij ergens geen spijt van heeft is dit het wel: “Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Midden in het bos en bovendien in feite dicht bij huis want Bergschenhoek is vlakbij”.

John Hofman

“Ten eerste is het leuk om met Peter en Annigje (eigenaren van Boerderij Het Lansingerland en tevens zijn werkgever, red.) samen te werken. Het voelt nu al of ik hen al langere tijd goed ken. Ten tweede zit ik nu midden in het bos. Hiervoor werkte ik bij kinderboerderij De Blijde Wei in Ommoord. Het leuke is dat ik hier nu ook weer mensen tegenkom die daar kwamen. Ik zie dus veel bekende gezichten”, vertelt Silvester, terwijl hij een kopje koffie zet voor een bezoeker van de kinderboerderij. Tot onze verbazing zien we op de dierenweide Ton van den Berg achter de grasmaaimachine lopen. Silvester: “Ja, die komt hier nog regelmatig helpen. Hij is nu dus een van mijn vrijwilligers kan ik wel zeggen. Natuurlijk niet elke dag, want Ton is thuis druk bezig met klussen waar hij niet eerder aan toe is gekomen. Ik vind het fantastisch en kan het heel goed met hem vinden en kan nog veel van hem bijleren.” Inmiddels heeft ’t Ezelsbruggetje een nieuw logo gekregen: een ezel en een kip die over een bruggetje lopen.

Crowdfunding

Op zich is er nog niet veel veranderd. Wat wel een heikel punt is, is dat de vier oude ‘tractoren’ waarop de kinderen kunnen spelen, totaal versleten zijn en niet echt meer voldoen aan de gestelde veiligheidseisen. “We zijn dan ook een crowdfunding gestart om een nieuwe te kunnen aanschaffen.” Hij laat een foto zien van het nieuwe speeltoestel dat van hout is gemaakt maar tevens heel veel geld kost. “We hopen dat sponsors zich melden om een bijdrage te geven. Dan denk je uiteraard aan bedrijven/ondernemers en goede doelen stichtingen. Bovendien staat er bij de ingang van ’t Ezelsbruggetje een infobord met ernaast een oude melkbus waar men giften in kan doen. Via een QR-code met een betaallink kunnen mensen geld doneren. Deze is ook gedeeld op Facebook (Dierenweide ’t Ezelsbruggetje, red.). Daar kan men ook doneren."

Dagbesteding

Een uniek project is dat ’t Ezelsbruggetje in de toekomst dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking wil gaan aanbieden. Met elkaar bijvoorbeeld dieren verzorgen, wat schoonmaakwerk verrichten, e.d. “Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt willen we een plek bieden. Dat is eigenlijk nu ons belangrijkste doel op korte termijn.”
Alle vrijwilligers die reeds op de Dierenweide werken zijn er nog steeds en daar is Silvester heel blij mee. Waar hij zeer over is te spreken is de betrokkenheid van inwoners van Lansingerland, ook voor wat betreft het verlenen van financiële bijdragen. “We krijgen veel positieve reacties en ook ons streven om dagbesteding te bieden krijgt veel waardering.”
Voor wat betreft de openingstijden zal er binnenkort wat meer duidelijkheid komen. Momenteel heeft de dierenweide vijf ezels, tien geiten en een aantal kippen lopen, maar ze wil in de toekomst wat meer uitbreiding zoals bijvoorbeeld een paar kalveren en/of kleine varkentjes. Belangrijk is in ieder geval dat ’t Ezelsbruggetje kan blijven bestaan, want hoeveel ouders en kinderen hebben er al die jaren al van kunnen genieten! Ze zijn niet te tellen. Kinderen van ouders van toen komen nu met hun eigen kinderen. Generatie op generatie.
Silvester: “Ik kwam hier als kleine jongen ook al met mijn ouders". Nu mag hij het zelf runnen en dat hoopt hij nog vele jaren te mogen doen. Hopelijk blijft u, lezers van De Heraut, betrokken bij ’t Ezelsbruggetje en wilt u een bijdrage geven.