Jezus’ grote macht

Weten en weten is twee. Je kan weten: de Nederlandse regering heeft de taak om voor haar burgers te zorgen. Maar als je merkt dat de overheid dat ook echt doet, geeft dat rust. Als je merkt dat de overheid faalt, dan maakt je dat onrustig en bezorgd.
Zo kan een christen weten dat Jezus naar de hemel is opgevaren en zit aan Gods rechterhand. Maar het is iets anders om echt zijn macht en majesteit op te merken. Om jezelf aan zijn zorg over te geven. Jezelf toevertrouwen aan de aanwezigheid van de Heere Jezus, dat kan moeilijk zijn. Bijvoorbeeld als je persoonlijke vragen en moeiten hebt. Dan vraag je je af: zorgt Jezus wel? Het is fijn dat Hij met zijn heerlijkheid troont in de hemel. Maar wat heb ik er aan? Welk nut heeft het voor mij?
De Heere weet van onze worstelingen. Hij kent onze menselijke zwakheid. Dat proef je ook in het gebed van Jezus’ trouw apostel Paulus. Hij bidt voor de gelovigen (Ef. 1:17). Hij bidt dat de gemeente niet alleen wéét dat Jezus regeert over hemel en aarde. Maar dat ze dat ook zien. En daarop vertrouwen. Juist als het moeilijk is. Als de tijden donker zijn. En de verleidingen groot.
Apostelen en christenen hadden toen vaak een zwaar leven. Ze werden vervolgd, gevangen genomen, gemarteld. Ze werden gedood of verbannen. Maar toch is in hen de macht en zorg van Jezus zichtbaar. Hoe dan? De apostelen waren niet bang voor al die dreiging. Ze zwegen niet, toen het hen verboden werd over Jezus te spreken. Nee, ze spraken en preekten in alle vrijmoedigheid. En hun prediking is zelfs 2000 jaren later nog bewaard gebleven in de Bijbel. En nog altijd zijn er vele miljoenen christenen die in hun boodschap geloven. Zelfs in landen waar dat wordt tegengewerkt of verboden, zoals Noord-Korea, Kazachstan, Iran of Syrië. Jezus is daar aanwezig. Hij is onoverwinnelijk. Zijn kracht is groot.
Daarin zie je Jezus’ kracht. Zichtbaar, niet in grote, bijzondere dingen, maar in het kleine. En daarin juist bijzonder. Als je zelf merkt dat er groei is in geloof. Als je verder komt in worstelingen. Als iemand op volwassen leeftijd tot geloof komt en zich laat dopen. Dát zijn de wonderen van Jezus.
En u? Jij? Weet jij dat Jezus alle macht heeft in hemel en op aarde? En zie je zijn macht ook echt? Vertrouw je in zijn regering en bescherming? Dat Paulus’ gebed ook jouw gebed mag zijn. “Heere Jezus, ik weet dat u regeert. Leer mij ook echt op uw regering te vertrouwen. En mij gehoorzaam aan U overgeven. Laat uw Koninkrijk komen!”

Corneel Koster
Gereformeerde Kerk (hersteld) Lansingerland