Leerlingen bouwen als gemeenteraad fictieve stad

Democracity verbindt politiek en jeugdige inwoners

Bergschenhoek - Democracity, een stad in opbouw, moet het vooralsnog zonder apotheek doen. Het voorstel van NL Natuur & Gezondheid om erin te investeren werd tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdag 17 mei unaniem weggestemd door de overige vier fracties in de raad. Dat de enige vier voorstemmers vervolgens tegen alle daarna ingebrachte voorstellen stemden, deden zij wellicht onbewust.

Arie van Driel

Democracity is een spel, waarbij de deelnemers met gebouwen en groen in houten blokvorm een fictieve stad bouwen. Dat vraagt om keuzes maken. Gaan we voor verstedelijking of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Soms zijn dat voor de hand liggende keuzes. Veel vaker zijn dat besluiten waarover eerst nog moet worden gedebatteerd in de raad.
Voor de gemeenteraadsleden van Lansingerland is Democracity de ultieme manier om op speelse wijze in contact te komen met de jeugdige inwoner. In dit geval leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het lokale basisonderwijs. Het spel, met de raadszaal als realistisch decor, wordt tussen 15 en 31 mei gespeeld door scholieren uit negen klassen van vier basisscholen. De regie is in handen van een gastdocent van ProDemos (´Huis voor Democratie en Rechtstaat´). De leerlingen worden door twee raadsleden begeleid. Van hen leren zij wat politiek precies inhoudt. Wat een raadslid doet en op welke manier er door hen besluiten worden genomen.

Meerderheid

Op 17 mei namen leerlingen van groep 8a van OBS Groenehoek uit Bergschenhoek plaats op de raadszetels. Raadscommunicatie adviseur Annemarie Hogervorst (ProDemos) was hun gastdocent. Bianca Boonstra (WIJ Lansingerland) en Arjen Hofman (ChristenUnie) de hen bijpratende en adviserende raadsleden.
Boonstra: "Voor kinderen in de leeftijd van elf, twaalf jaar is dit het ideale spel om hen kennis te laten maken met de lokale politiek. En welke rol spelen de gemeenteraadsleden daarin." Hofman: "Door op deze manier zelf een stad te bouwen, leren de leerlingen om keuzes te maken. En juist de politiek vraagt daarom. Als gemeenteraadslid wil je misschien van alles, terwijl daar de ruimte of het geld niet voor is. Het is vervolgens aan de gemeenteraad om te besluiten om wat ik wil wel of niet wordt aangenomen. Daar is een meerderheid aan stemmen voor nodig. Om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen moet je in debat met de tegenstanders. Om hen op die manier proberen te overtuigen van de noodzaak dat bijvoorbeeld dat gebouw of park er komt."
En debatteren, dat deden de 22 raadsleden-voor-één-dag. Naast het fractieoverleg. Boonstra: "Alvorens de juiste keuze te kunnen maken voor welk gebouw of groengebied dan ook, overleg daarover tussen de fractieleden speelt daarin een belangrijke rol."
Maar dat deden de gelegenheidsraadsleden pas nadat zij een partijnaam hadden verzonnen (Expeditie Green Land, PSG, Savety First, Gezond Nederland en NL natuur & Gezondheid). En nadat de functies van partijvoorzitter, secretaris, woordvoerder en fractielid waren verdeeld. Pas toen kon het door de scholieren ´bijeen rapen van de stad´ echt beginnen.

Samenleving

Hofman, tot de scholieren: "Kies voor datgene wat jullie het belangrijkste voor de inwoners van Democracity vinden." En, verwijzend naar de beschikbare religieuze gebouwen als kerk, moskee en synagoge: "Bij jullie keuze is het rekening houden met de samenstelling van de samenleving heel belangrijk."
Detail: In de ontwikkelingsplannen van de vijf fracties kwamen de religieuze gebouwen niet voor. Terwijl daarnaast een serieus te nemen voorstel van NL Natuur & Gezond voor een woonzorgcentrum (´Iedereen verdient een tweede kans op een nieuw leven´), werd weggestemd (slechts negen stemmen voor).
Het ´tegen´ van Expeditie Green Land (EGL): "Oudere mensen gaan bijna dood. Als gemeenteraad moeten we dat geld daarom beter gebruiken. Bijvoorbeeld voor meer afvalbakken." De glasbak zorgde overigens voor tweespalt binnen de fractie van EGL. Maar dit terzijde.
De fractie van PSG was genuanceerder. Die partij bracht de bouw van een daklozenopvang in. Wat resulteerde in een vraag van Savety First: "Wat als er geen daklozen zijn." Het antwoord van PSG pareerde de opmerking van Expeditie Green Land: "Dan kan de daklozenopvang dienen als alternatief voor het ontbreken van een verzorgingstehuis."
Uiteindelijk haalde het voorstel met zeven stemmen geen meerderheid.

Trommelen

Onderwijs kreeg weer wel een plekje in de stad-in-ontwikkeling. Zo werd het voorstel van Savety First voor het investeren in een basisschool met 19 stemmen aangenomen. En wat doe je dan als raadsleden om dat te vieren? Dan trommel je met z´n allen met je handen op de tafel waaraan je zit.
Na twee uur van fractieoverleg, debatteren en stemmen kende Democracity uiteindelijk scholen, een sporthal, brandweerkazerne, ziekenhuis, parkje, politiebureau, supermarkt, woningen en een windmolenpark.