Mr. F. van Schaik, 40 jaar advocaat:

“Ik ga tot mijn 70e door, zolang de gezondheid het toelaat”

Berkel en Rodenrijs - Hij werd in mei 1983 in Alkmaar als advocaat beëdigd en ging daar werken op een advocatenkantoor met toen al twaalf collega’s: we hebben het over mr. Frans van Schaik die inmiddels alweer dertig jaar met zijn kantoor in Berkel en Rodenrijs is gevestigd, samen met twee collega’s. Hij is nu 66 jaar en zo te horen gaat hij voorlopig nog even door: “Zolang de gezondheid het toelaat en ik dit werk goed blijf doen”, voegt hij er aan toe.

Na vijf jaar Alkmaar werkte hij tot eind jaren negentig in Rotterdam en kwam daarna in 1991 naar Berkel en Rodenrijs, waar hij, samen met collega advocaat mr. Yvonne Gruis, kantoor had in het oude pand van voorheen de Rabobank aan de Kerksingel 11. Van Schaik kon de praktijk voor een gedeelte overnemen. “Mevrouw Gruis stopte op een gegeven moment met haar werkzaamheden en er kwamen twee nieuwe collega’s bij. “In de loop der jaren was er af en toe een wisseling van de wacht, maar zijn we altijd een praktijk gebleven met drie advocaten. Momenteel zijn dat collega’s mr. Ellen van Domburg, NMI mediator en mr. Florence Schoonderwoerd, advocaat/pensioenspecialist.”
Van Schaik c.s. verhuisde, omdat Kerksingel 11 zou worden afgebroken, naar het huidige kantoorpand op bedrijventerrein de Berkelse Poort, nummer 39.
“We zijn zowel voor particulieren als het midden-kleinbedrijf beschikbaar en houden ons onder meer bezig met zowel het familierecht als het economisch strafrecht. Men kan bij ons dus voor veel zaken terecht.” Mr. Van Schaik heeft zelf wel een voorkeur voor het arbeidsrecht, maar ook kleinere strafzaken doet hij graag.
Wat voor advocaat bent u? “Ik ben redelijk traditioneel en iemand die er voor iedereen is. Ook voor hen die het in feite niet kunnen betalen.” Traditioneel ook in die zin, dat we hem inmiddels kennen als de advocaat die altijd in het zwart gekleed gaat en we zien hem meestal met een zwarte hoed op. Hij was destijds geruime tijd voorzitter van het Festiviteitencomité Berkel en Rodenrijs, reed vaak rond in zijn open oldtimer, maar altijd droeg hij zijn hoed.
Heeft u in de loop der jaren nog grote zaken kunnen behandelen? “Ja, in mijn strafpraktijk heb ik twee moordzaken gehad en momenteel bekijk ik in het arbeidsrecht of bedrijven onder de automatische prijscompensatie uit kunnen komen. Dat is een zaak die tegen de FNV wordt gevoerd.”

Veel veranderd

Dat mr. Van Schaik onlangs koninklijk is onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, was een enorme verrassing voor hem, althans: “Ik zag wel in mijn agenda dat 26 april volledig was geblokkeerd door mijn secretaresse, zodat het niet helemaal als een verrassing kwam”, zegt hij eerlijk. “Dat deze in Lansingerland werd uitgereikt in plaats van in mijn woonplaats, was wel onverwacht. Daarom was ik zo vrij om daar de burgemeester apart voor te bedanken.”
Ondanks zijn drukke praktijk heeft mr. Van Schaik ook nog tijd voor hobby’s. "Ja, ik heb al jaren een oldtimer, een Skoda, waar ik nog steeds af en toe mee rijd en een oude zeilboot. Beide worden deels door mij onderhouden maar voor grotere reparaties en onderhoud ga ik naar de vakman. Als student wilde ik al een oude auto hebben en heb toen een drie jaar oude Skoda gekocht. Ik ben overigens dit merk trouw gebleven, want ik rijd voor mijn werk de nieuwe Skoda. Die oude heb ik samen met vader opgeknapt.”
Tenslotte: Hoe ziet u de toekomst voor de advocatuur? “Er is veel veranderd in ons vak. Er kwam meer concurrentie met name op de zakelijke markt. De gefinancierde rechtshulp is voor veel collega’s een probleem. Het levert niet zo veel op, maar het is een verplichting die bij het vak hoort. Voor mensen die het niet kunnen betalen is het moeilijker geworden om rechtshulp te vinden, dankzij de overheid. Ik vind dat een advocaat iedereen de gelegenheid moet geven om een procedure te starten. Ik ben gelukkig zo’n advocaat."