Lintjesregen in Lansingerland. Nooit over nagedacht wat er allemaal bij komt kijken voordat het zover is om een lintje te mogen ontvangen. Dát gaat niet zomaar, ik weet nu dat daar heel wat bij komt kijken. Ten eerste: de persoon die vindt dat iemand een lintje verdient. Daarna medewerkers van de burgemeester, de burgervader zélf, de Commissaris van de Koning, Het Kapittel voor de Civiele Orden, de minister en dán kan de koning zijn handtekening zetten. Ik was gast bij deze feestelijke happening.
Je zal toch onwetend en met de nodige smoezen richting gemeentehuis zijn ‘ontvoerd’ en nietsvermoedend daar aankomen en de rode loper zien uitgelegd. Dan gaat er tóch een lampje branden! Een van de feestvarkens zag er opgedirkt uit, deftig in pak mét vlinderstrik, hij was, vermoed ik, hoogstwaarschijnlijk niet te foppen. Hulde niet alleen aan de gedecoreerden, maar ook aan allen die deze bijzondere gelegenheid hebben georganiseerd. Zij maakten er een écht speciale vrolijke dag van. Ook de burgemeester had er zin in. Met eerst een filmpje vooraf kregen we het een en ander te weten over de vijftien genomineerden. Helpen met ouderen in tehuizen, begeleiding van gehandicapten, opvang voor thuisloze poezen, enz. enz. Wat fijn dat er zoveel mensen met liefde hun vrij tijd willen besteden aan diegenen die het zo hard nodig hebben. Ikzelf weet er alles van na jarenlang in verpleeghuizen te hebben gewerkt. Zij zijn beslist onmisbaar. Versierd tussen de rood/wit/blauwe ballonnen stonden heerlijke hapjes, taart en drankjes voor iedereen klaar, een luisterrijke dag kwam teneinde.
Merkwaardig; ook drie mannen actief bij een religieus gebedshuis werden gedecoreerd. Terwijl is vastgesteld dat daar ook lieden prediken die bijvoorbeeld de woorden verbinden, integreren enz. beslist niet in de mond nemen. Integendeel; zij verkondigen de meest afschuwelijke haat en opruiende boodschappen en dát is juist niet de bedoeling als je goed luistert naar de wijze woorden van onze majesteit.

Mevrouw Schmid
Berkel en Rodenrijs