Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. In alle gemeenten in Nederland zijn herdenkingen bij een plaatselijk oorlogsmonument. Ook in de drie dorpskernen in Lansingerland.
De herdenkingen in onze gemeente zijn altijd erg indrukwekkend. Juist ook de aanwezigheid van jeugd en jongeren doet je beseffen hoe belangrijk het is dat we blijven praten over wat niet meer mag gebeuren. Vorig jaar zagen we ook mensen uit Oekraïne bij de herdenkingen. Bij het zien van de beelden op televisie kan je je nauwelijks voorstellen dat de vernietiging die in de Tweede Wereldoorlog plaatsvond zich nu zo dichtbij opnieuw afspeelt. En dan te bedenken dat er sinds WO II eigenlijk niet zoveel veranderd is. Over de hele wereld blijven mensen elkaar afslachten, monddood maken en martelen.
Toch blijft het zinvol om de herdenking op 4 mei te blijven volhouden. Al is het alleen maar om te blijven luisteren naar de verhalen van slachtoffers, nabestaanden van slachtoffers en anderen die getuigen waren van het leed dat mensen anderen aandoet.
Het maakt je stil.

Annette Docter