Dagelijks fiets ik naar mijn werk vanaf de rand van Berkel en Rodenrijs naar het centrum. Het zwerfafval neemt met de dag toe. Het fietspad langs de Nobelsingel (vanaf de Wattstraat) ligt links en rechts bezaaid met plastic, papieren bekertjes, blikjes (groot en klein). Aan de Nobelsingel zitten diverse grote bedrijven met veel personeel, maar is ook een doorgaande weg.
Van de Nobelsingel naar de Oudelandselaan wordt het zo mogelijk nog erger: vervuilde sloten en mega veel afval van McDonald’s. Het personeel schijnt het eigen afval in de omtrek regelmatig op te ruimen. Niet dat dat dagelijks te zien is overigens. Nog erger: cliënten van McDonald’s nemen het wegwerpen wel erg letterlijk: ze werpen het uit de auto zo ons mooie Lansingerland in. En niet alleen in de straal die het personeel van McDonald’s wordt geacht schoon te houden. Als fietser/wandelaar kom ik het helaas overal tegen in onze woonomgeving. Neem nu de Jacob van Lennepweg (N471) ook daar zijn de wegwerp verpakkingen duidelijk herkenbaar langs de weg. Wat zou het fijn zijn voor de natuur als we dit kunnen voorkomen of dat het in ieder geval wordt opgeruimd. Hoe kunnen we de schoonste gemeente worden van Zuid-Holland om mee te beginnen? Zelf ruim ik regelmatig het zwerfvuil op, al is er bijna geen beginnen aan…
Gemeente Lansingerland, politieke partijen, wat kunnen jullie voor de inwoners betekenen op dit gebied? Ik nodig u uit voor een fiets-/wandeltocht ter inventarisatie van het probleem. Wanneer schikt het u?

Elise den Hertog
Berkel en Rodenrijs