In debat over invulling landbouw in provincie Zuid-Holland

Bleiswijk/regio - Op dinsdag 7 maart organiseerde LTO Nederland in samenwerking met Glastuinbouw Nederland, HAJK en Lentiz MBO Oostland een landbouwverkiezingsdebat in Bleiswijk in aanloop naar de Provinciale Staten Verkiezingen. Ze debatteerden over innovatie, cultuurlandschap, invulling van ruimte en landbouw. In totaal deden er 14 partijen mee aan het debat.

Hans van den Heuvel, algemeen directeur LTO Nederland, leidde het debat. Voordat het debat begon gaf hij het woord aan Jaco Speksnijder van Lentiz MBO Oostland. Hij vertelde over de kracht van de mbo-student en hoe zij een rol kunnen spelen bij de transitie naar een duurzame landbouwsector. Als aanvulling daarop kregen twee studenten de kans om hun visie te delen over duurzaamheid en robotisering. Na deze korte introductie kregen de politici allemaal één minuut de tijd om de partij en zichzelf te introduceren.

Stelling innemen

Het debat bestond uit vijf stellingen. Per stelling mochten vier partijen een plek innemen in de ruimte. Het groene blok was voor de stelling, rood was tegen de stelling. Iedere partij kon ook een joker inzetten. Dan kregen ze van de debatleider 30 seconden om een korte toelichting te geven of een vraag te stellen. Hier werd ook massaal gebruik van gemaakt. Wat opviel was dat er veel over de details werd gedebatteerd en over de manier van interpreteren van de stelling. De eerste stelling ging over het indelen van ruimte, moet er wel of niet meer fysieke ruimte komen om boer of tuinder te worden. Ruimte is een belangrijk thema deze verkiezingen. Kiezen we voor natuurbehoud en recreatie of het bouwen van woningen. Net als in het landelijke debat gingen BBB, VVD, D66 en PvdD fel met elkaar in discussie, waar D66 en PvdD graag een nieuwe manier van boeren zien, wil BBB en VVD dat er meer wordt ingezet op innovatie.

Landbouwkwesties

Bij de stelling of de NNN-realisatie alleen kan slagen als agrarisch natuurbeheer de regie krijgt, werd de vraag gesteld of boeren nog enthousiast worden van deze regeling en zijn boeren. 50Plus en JA21 namen een duidelijk standpunt in, zij zijn voor de stelling. JA21 is voor minder bemoeienis vanuit de overheid en ziet een rol weggelegd voor de boer. Voor de stelling over het plaatsen van zonnepanelen op kassen om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken, kreeg een tuinbouwer in het publiek de ruimte om zijn persoonlijke situatie te schetsen en de mogelijke consequenties voor te leggen. Ook debatteerden ze kort over het neerzetten van zonnepanelen in weilanden, maar ook hierbij ontbrak de context over de functie van het weiland.
De conclusie van het debat is dat de partijen vooral in details verschillen. Vaak is er meer toelichting of context bij een stelling nodig om achter het standpunt van de partij te komen. Daarnaast waren niet alle partijen aanwezig die zich verkiesbaar stellen, zoals GroenLinks en PvdA.