Spannende thriller met wortels in een ver verleden

Fatale biecht, niets is wat het lijkt

Bergschenhoek - Na De Caminomoord komt Gerard Legerstee ook in Fatale biecht zijn lezers in Lansingerland tegemoet met een aansprekend extraatje. Net als in zijn vorige boek voert de auteur uit Bergschenhoek in zijn nieuwe thriller opnieuw diverse herkenbare plekken in de regio Rotterdam op als decor voor het verhaal. De positieve reacties op De Caminomoord leerden hem dat de inwoners van de drie dorpskernen dit als een ´mooie bonus bij het spannende verhaal´ beschouwden.

Arie van Driel

Rode draad in Fatale biecht zijn de misstanden in de katholieke kerk. Het verhaal begint dan ook met de biecht van een oude priester. Tijdens een talkshow verbijstert hij de kijkers met zijn bekentenis over zijn misbruikverleden. Niet veel later wordt de priester vermoord aangetroffen in zijn woning in Rotterdam. Bij zijn verminkte lijk vinden rechercheurs Leonie van de Bergh en John van Kampen de in bloed geschreven tekst: ´Gore klootzak mijn jeugd was een hel´. Met een wraakmotief in gedachten gaan beiden op zoek naar misbruikslachtoffers van tientallen jaren geleden in Limburg. Daar komen ze erachter dat in deze moordzaak niets is wat het lijkt.
Legerstee: "Ik las en hoorde regelmatig verhalen over misbruikschandalen in de katholieke kerk. Deze misstanden hebben in vele landen plaatsgevonden, ook in Nederland, maar werden jarenlang onder het tapijt geschoven. De kerk sloot haar ogen voor het misbruik. Priesters die hadden gezondigd, werden veelal slechts overgeplaatst naar een andere parochie. Dat bizarre gegeven leverde mij een mooie basis voor een plot." Met het uitwerken van dat plot was Legerstee vier maanden bezig. Pas daarna kon hij daadwerkelijk aan zijn vijfde boek (waarvan drie thrillers) beginnen. Om het manuscript te voltooien had hij ongeveer een jaar nodig.

Boodschap

In de Fatale biecht kopieert Legerstee moeiteloos zijn schrijfstijl van zijn twee eerdere thrillers.
Het verhaal leest makkelijk weg, de vaart zit er 337 pagina's lang in, terwijl de spanning voelbaar is. De dialogen zijn geloofwaardig, de ontwikkelingen die onverwacht voorbij komen verrassend.
Daarnaast is het een boek met een boodschap buiten het verhaal om. Legerstee: "In Nederland lezen steeds minder mensen een boek. Met name in de categorie ´jongeren´ is de score bedroevend. Ik verbaas me daar niet alleen over, ik zie dat ook als een slechte ontwikkeling. Toen ik jong was, hadden we thuis geen televisie en computer. Dus las je een boek, om toch iets om handen te hebben. Nu is er sociale media en weet ik wat allemaal nog meer waarin de jeugd is geïnteresseerd. Alleen niet in boeken. Terwijl het lezen van boeken voor hen juist zo belangrijk is. Naast het plezier dat je eraan beleeft, leg je als jongere al lezend een basis voor een goede toekomst in de maatschappij. Lezen bevordert onder meer je taalvaardigheid. Dat is een krachtig wapen waarmee jij je loopbaan kunt beïnvloeden. Door het lezen van boeken bekwaam jij jezelf om je zowel mondeling als schriftelijk in goed Nederlands uit te drukken. En zo zijn er tal van voordelen."

Scholen

"Het is de taak van de ouders om hun kind of kinderen te stimuleren om boeken te gaan lezen. Of aan jonge kinderen voor te lezen. Hier ligt ook een taak voor de scholen en, wat mij betreft, de lokale schrijvers. Waarom niet een auteur voor de klas zetten om de leerlingen enthousiast voor het lezen te maken? Waarom niet een klassikale workshop onder leiding van een schrijver of dichter en waarbij leerlingen zelf een verhaaltje of gedichtje maken? Wie schrijft die blijft, maar ook die leest."