Open Dag op 21 maart

Nieuwe woning Laurens De Oudelandse Hof

Berkel en Rodenrijs - Op dinsdag 21 maart houdt Laurens De Oudelandse Hof een Open Dag. Tussen 13.00 en 15.00 uur is iedereen welkom in het woonzorgcentrum aan de Oudelandselaan 226 in Berkel en Rodenrijs om er een kijkje achter de schermen te nemen. Inclusief de nieuwe woning voor mensen met dementie, waarvan de voordeur op maandag 10 april officieel opengaat.

Door Arie van Driel

Naast de nieuwe woongroep die aan tien nieuwe bewoners plaats biedt, is ook het interieur in de grote ontvangsthal recent vernieuwd. Met haar smaakvolle meubels en sfeerrijke verlichting - met name de lampenkappen aan het plafond - oogt de hal als de lobby van een sterrenhotel of theaterfoyer.
Locatiemanager Ellen Hansen-van der Meer: "De Open Dag is bedoeld voor iedereen die met welke insteek dan ook, interesse heeft in ons woonzorgcentrum. Dat kunnen mensen zijn die zich oriënteren op hier willen wonen, hier willen komen werken of hier vrijwilligerswerk willen gaan doen. Maar de Open Dag is er uiteraard ook voor die inwoners van Lansingerland die gewoon nieuwsgierig zijn. Elke dag rijden er mensen een of meerdere keren langs De Oudelandse Hof. Die denken ´wat zit er nou eigenlijk precies achter die muren?´"

Lustrum

Straks, in oktober, viert het woonzorgcentrum zijn derde lustrumfeest. Alweer bijna vijftien jaar is De Oudelandse Hof een thuis voor ouderen met een verstandelijke beperking, psychiatrische problemen, lichamelijke problemen of dementie.
Ellen Hansen, tevens locatiemanager van woonzorgcentrum Laurens De Oranjehoeck in Bergschenhoek: "Dat, het samen onder één dak wonen van die verschillende groepen, maakt De Oudelandse Hof zo uniek."
De bewoners wonen in kleinschalige woongroepen waar, naast een eigen zit-slaapkamer, ook een gezamenlijke woonruimte is. In de huiskamers wordt elke dag gekookt en worden er door medewerkers en vrijwilligers tal van activiteiten georganiseerd.
In het pand is ook een dagbesteding voor thuiswonende ouderen met dementie gevestigd.
De nieuwe woning is gerealiseerd op de tweede etage, met uitzicht op de Oudelandselaan. Tot het aanbreken van de coronaperiode zat daar de dagbesteding en de inpandige wasserette. Om er een speciale afdeling voor Covid-19 patiënten van te maken, verhuisde de dagbesteding naar de begane grond. Na het opheffen van de afdeling en het uitbesteden van de vuile was, kwam als vanzelfsprekend de vraag ´wat gaan we met de leegstaande ruimte doen?´.

Aanwas

Gezien de wachtlijst en de aanwas van potentiële bewoners, werd dat het realiseren van een nieuwe woning. Daarmee komt het aantal woongroepen in De Oudelandse Hof op tweeëntwintig. Met elk een eigen zorgteam. In totaal zijn er 189 plekken. Die roepen om voldoende medewerkers. Om die te vinden is de Open Dag mede bedoeld.
De nieuwe locatie telt een riante centrale woonkamer en een ultramoderne keuken. De voorpoten van de stoelen aan de eettafel zijn voorzien van wieltjes. Daardoor is het voor de medewerkers en vrijwilligers makkelijker en minder zwaar om de erop zittende bewoner aan te schuiven. De woning telt tien zit-slaapkamers. Die zijn met een bed, kledingkast en gordijnen identiek ingericht. Een bewoner deelt met de buurman of buurvrouw de badkamer (met douche en wastafel) en het toilet.