Een derde van de reanimatiescholingen verlopen

Lansingerland - Van de 270.000 geregistreerde burgerhulpverleners in Nederland heeft 30% de jaarlijkse opfriscursus niet gevolgd, blijkt uit cijfers van HartslagNu. De achterstallige scholing kan er op termijn toe leiden, dat de burgerhulpverleners niet meer opgeroepen worden bij meldingen van een hartstilstand. In Zuid-Holland is zelfs 34% van de certificaten verlopen.

Burgerhulpverleners zijn mensen met een reanimatiecertificaat die via een app worden opgeroepen om te helpen bij een reanimatie in de buurt. Bij de Stichting Reanimatie 3B-Hoek maken ze zich zorgen over de bereidheid om de cursus op te frissen. In het ledenbestand van de Stichting Reanimatie 3B-Hoek heeft 61% van de Lansingerlanders momenteel een verlopen certificaat.
Voorzitter Olaf Meulstee: “Slechts de helft van onze leden uit Berkel, Bergschenhoek en Bleiswijk is sinds het begin van de coronacrisis bij ons op herhaling geweest. Dat komt deels door de lockdowns en beperkingen waardoor reanimatiecursussen niet mogelijk waren, maar het is wel noodzaak dat men nu weer op herhaling komt. We hebben in Lansingerland een grote groep mensen die de cursus volgt en daarmee letterlijk levens redt. Voorheen gebeurde het ook wel dat cursisten een jaartje overslaan in hun herhaling, maar van afstel lijkt nu soms afstel te komen. Vraag uzelf eens af of u weet hoe u moet handelen als u nú met een reanimatie wordt geconfronteerd.”
Is uw certificaat ook ouder dan een jaar? Plan dan zo snel mogelijk uw herhalingscursus via reanimatie3b.nl. Ook cursisten die elders hun basiscursus hebben gevolgd zijn van harte welkom.
De volledige agenda en een mogelijkheid tot aanmelden voor een cursus zijn gemakkelijk te vinden op de website www.reanimatie3b.nl.
Als u aanvullend verzekerd bent bij uw zorgverzekeraar is het goed mogelijk dat (een deel van) het lesgeld vergoed wordt. Op de website staat een overzicht van vergoedingen.