VVD verkiezingsbijeenkomst met groot aantal ondernemers

Oostland - In aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten hebben de verschillende politieke partijen diverse bijeenkomsten georganiseerd. Eén ervan was die van de VVD. De partij had een originele locatie gevonden: Ammerlaan The Green Innovator in Pijnacker.

In de inleiding door Leon en Menno Ammerlaan, de broers die het bedrijf leiden, werd al snel duidelijk dat niet zonder reden Green Innovator aan de naam van hun bedrijf is toegevoegd. Het bedrijf produceert tropische planten, maar staat vooral ook bekend om de energietransitie. Op het terrein staat een zogenoemde aardwarmtecentrale. Vanuit een diepte van twee tot drie kilometer wordt warm water opgepompt. Hiermee worden de kassen van Ammerlaan verwarmd, maar ook die van 24 collega-kwekers. Daarnaast een school, een zwembad, een sportcentrum en tot slot nog 543 woningen. Met recht een voorbeeld van innovatie in Oostland.
Een andere bijzonderheid was dat naast Provinciale Statenleden Gezina Atzema en Peter van Waay van de VVD, ook D66 was vertegenwoordigd door Jeroen Heuvelink en GroenLinks door Jeroen Klumpes.

Viertal stellingen

Onder leiding van Ewald van Vliet, voormalig burgemeester van Lansingerland, werd er gediscussieerd over een viertal stellingen die vooral betrekking hadden op de situatie in Zuid-Holland. De eerste stelling ging over het grootste politieke hangijzer op dit moment: de stikstofproblematiek. Een van de stellingen die Van Vliet aan het panel voorlegde, was de situatie rondom Rotterdam The Hague Airport. Moeten de boeren offers brengen terwijl de vliegbewegingen gewoon door kunnen gaan? Gezien de samenstelling van het panel ontstond er een levendige discussie over deze problematiek. Dat gold ook voor de stelling of niet een van de stikstofmaatregelen moet worden ingezet om meer innovatie te creëren.
Gezien de locatie was het niet vreemd dat het tweede discussiepunt energie betrof. Moet de provincie substantieel bijdragen aan de warmtransitie in met name Oostland en Westland. Hierover verschilden de panelleden minder van mening.
Na de pauze volgde de stelling die het grootste verschil van inzicht toonde tussen de Statenleden, namelijk de huisvesting voor arbeidsmigranten. Discussie ontstond met name over huisvesting voor migranten die hier langer verblijven. Meer eensgezindheid was er over de stelling of de provincie moet gaan zorgen voor meer woningen in de groene gebieden of dat kassengebieden moeten worden getransformeerd tot woonwijken.
Tot slot gingen de vertegenwoordigers van de provincie Zuid-Holland nog in op het thema mobiliteit. Over de stelling dat vestiging van meer distributiecentra moet worden tegengegaan lagen de verschillen weer duidelijk langs de partijlijnen. Net als de stelling dat de zogenoemde “opcenten” (motorrijbelasting) moeten worden gebruikt om het openbaar vervoer te verbeteren.
Aan het eind van de discussie werden er ook nog wat vragen uit de zaal gesteld, waarvan de belangrijkste gericht waren op de vraag waarom sommige procedures zo lang duren. Alle vier de Statenleden beaamden dat het allemaal sneller moet, maar alleen als dat mogelijk is. Tegelijkertijd werd de kanttekening geplaatst, dat in een democratie de politiek ook de belangen van andere partijen moet meewegen.
Na de soms prikkelende discussie sloot de gespreksleider af met de duidelijke oproep vooral te gaan stemmen: op wie maakt niet uit, maar breng in ieder geval uw stem uit.