Concert Helicon on Holiday

Muzikanten nemen een voorschot op de zomervakantie

Bergschenhoek - Bezoekers van het concert van Muziekvereniging Helicon zaterdag 11 maart werden bij binnenkomst van de Cultuurfabriek al in stemming gebracht voor de komende zomervakantie: de kampeertentjes stonden al klaar. In de grote zaal werd dat nog eens benadrukt: mooi decor, een zonnige sfeer, alles was in gereedheid gebracht om muzikaal door een aantal landen te reizen. De muzikanten hadden, gezien hun outfit, ook al zin in vakantie.

John Hofman

Een kleurrijk en sfeervol begin van een uitstekend concert. Deze keer uitgeweken naar de Cultuurfabriek in plaats van de aula van het Melanchthon in Bleiswijk de afgelopen paar jaar. De Cultuurfabriek zat bomvol muziekliefhebbers die een zeer gevarieerd concert kregen aangeboden. Als je muzikaal door een aantal landen gaat dan kom je de mooiste songs tegen, ballads, pittige Spaanse muziek (Espana Nuestra), romantische Franse chansons (Une belle histoire), Hollandse hits of de altijd inspirerende Oostenrijkse en Griekse muziek.
Het werd een vrolijke muzikale avond waarbij zelfs werd gezongen. Geen wat zwaardere, klassieke werken voor harmonie tussendoor deze keer, maar bekende songs die zo goed in het gehoor liggen dat je de neiging hebt om mee te zingen en mee te klappen op het veelvuldig pittige ritme, want daar zorgde de slagwerk- en percussiegroep wel voor. Bij een vakantie door andere landen hoort nu eenmaal drank dat bij het land hoort en daar had dirigent Jeroen de Wit rekening mee gehouden. Zijn meegebrachte tas zat vol flessen drank waarvan hij er enkele bij de wat oudere muzikanten neerzette. Ze moesten met drinken wel even wachten tot na het concert om te voorkomen dat ze te veel zouden gaan improviseren.
Een uitgebreid Helicon, want we zagen onder meer acht klarinetten en vier dwarsfluiten tussen de ongeveer 35 muzikanten zitten. Inmiddels ook wat meer jongere garde, waarschijnlijk overgekomen uit het leerlingenorkest dat zich ook al jaren presenteert. Zoals ook zaterdagavond met onder meer het Romance in Spain, want ook zij bleven in de vakantiesfeer. Al was het dan buiten nog rond de nul graden, binnen steeg de temperatuur tot ongekende hoogte, deels door de sfeer maar hoofdzakelijk door wat de muzikanten presteerden.