Samen Lansingerland

Digimaatjes helpen digitale zaken zelf te regelen

Lansingerland - De samenleving wordt steeds digitaler, maar niet iedereen kan die ontwikkeling bijbenen. De digimaatjes van Bibliotheek Oostland helpen inwoners zelfstanding met de digitale overheid te werken. Iedereen die zelf wil leren omgaan met DigiD kan zich aanmelden voor gratis begeleiding door een digimaatje. Mevrouw Thoen en haar digimaatje Markus Huurman zijn een goed voorbeeld van een succesvol maatjestraject.

Mevrouw Thoen wilde op een laagdrempelige manier leren omgaan met DigiD en de websites van de digitale overheid. De computer en internet zijn haar bekend, maar serieuze zaken zelf regelen durfde ze niet.
“Al die codes en wachtwoorden vond ik ingewikkeld en spannend. Er was er altijd wel een familielid bereid om mij te helpen maar ik wilde het ook graag zelf leren. Mijn digimaatje Markus hielp mijn zelfvertrouwen op het internet te vergroten. Ik kon zelfstandig met het werkboek aan de slag want ik wist dat ik hem altijd kon inschakelen als ik vastliep. Ook was het heel gezellig om een keer per twee weken samen bij te praten en te oefenen met DigiD”, vertelt mevrouw Thoen.
Als getrainde begeleider maakt Markus echt het verschil voor zijn maatjes. Hij zorgt ervoor dat het tempo niet te snel is en dat alle vragen beantwoord worden. “Mensen te helpen digitaal vaardig(er) te worden is een interessante uitdaging voor mij”, vertelt Markus. “Door passende begeleiding te bieden kunnen we de angst om het fout te doen wegnemen. Mevrouw Thoen is daar een goed voorbeeld van. Het is leuk om te zien dat steeds meer mensen bij de Bibliotheek Oostland komen om verder te groeien door op een informele manier te oefenen.”
Wilt u ook digitaal vaardiger worden, meldt u dan aan voor de gratis cursus bij het inloopspreekuur van het Informatiepunt Digitale Overheid bij Bibliotheek Oostland:
- Berkel en Rodenrijs, Nieuwstraat 25, dinsdag 10.00–12.00 uur of vrijdag 18.30–20.00 uur,
- Pijnacker, Julianalaan 47, maandag 18.30–20.00 uur of vrijdag 10.00–12.00 uur.

Samen Lansingerland

Samen Lansingerland is hét loket waar inwoners van Lansingerland terecht kunnen met hun hulpvragen of als zij vrijwillige hulp willen bieden. Of zit je met andere vragen waar je niet uitkomt? Blijf niet tobben. Naast de digimaatjes van Bibliotheek Oostland zijn er nog veel meer vrijwilligersorganisaties: er is er altijd wel één waar je je vraag kunt stellen en die je verder kan helpen. Bel naar 010 - 310 10 12 of mail naar info@samenlansingerland.nl.