Verkiezingsdebat over een seniorvriendelijke provincie

Berkel en Rodenrijs – Op dinsdag 7 maart jl. werd door de KBO-PCOB, een belangenorganisatie voor senioren, in zalencentrum Rehoboth een debat georganiseerd met kandidaten die voor negen verschillende politieke partijen deelnemen aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Freek J. Zijlstra

De KBO-PCOB heeft ruim 35.000 leden in Zuid-Holland, verdeeld over een vijftigtal plaatselijke afdelingen. De KBO-PCOB heeft een ‘Manifest voor een seniorvriendelijke provincie Zuid-Holland’ opgesteld, met beleid dat ouderen verwachten van de provincie om zich (weer) in de provinciale politiek te kunnen herkennen.
Onder leiding van Ingrid Rep, directeur KBO-PCOB, werd aan de hand van zes stellingen gediscussieerd over seniorvriendelijk wonen, mobiliteit en een groene leefomgeving in een provincie waarin iedereen kan meedoen. Zwaartepunt van deze ochtend was toch de aandacht voor huisvesting van ouderen. Er waren meer dan 75 oudere toehoorders, die tussen de onderwerpen door vragen aan de politici konden stellen of later tijdens de lunch met een broodje in de hand.

Speerpunten

De deelnemende politici kregen eerst allemaal kort de tijd om hun speerpunten naar voren te brengen. Een impressie daarvan:
Jeroen Heuvelink (D66): “Woningen voor ouderen moeten niet alleen betaalbaar, maar noodzakelijke voorzieningen moeten bovendien goed bereikbaar zijn, ook al betekent dat misschien onrendabele buslijnen. Een inclusieve provincie betekent dat er plek is voor iedereen, ongeacht zijn of haar leeftijd en mate van mobiliteit.”
Gerard van de Breevaart (SGP): “Als christelijke partij volgen wij in deze onrustige tijden een koersvaste lijn. Dat doen we niet alleen op de inhoud, maar zorgen ook dat de stukken juridisch kloppen en dat procedures volgens afspraak gevolgd worden. Wij hebben onderzoek naar de doorstroming van senioren uit eengezinswoningen laten doen en daar volgt ‘woningdeling’ uit.”
Gregor Rensen (PvdA): “Ik heb de afgelopen jaren veel ouderen bezocht en kom veel kwieke mensen tegen die behoefte hebben aan een betere woning, dichtbij voorzieningen, waar ze hun laatste levensjaren kunnen verblijven. Die woningen moeten betaalbaar zijn, en daarom moet het afgelopen zijn met die dure woningen die ontwikkelaars alleen maar bouwen.”
Carla van Viegen (PvdD): “Als oudere ben ik voor een inclusieve samenleving, met name van de kwetsbaren, waartoe ook dieren en het milieu behoren. Het treft mij dat veel ouderen opkomen voor een beter klimaat en leefbare omstandigheden voor de volgende generaties, hun kinderen en kleinkinderen. Gemeenten zijn aan zet om in hun woonvisie oog voor ouderen te hebben.”
Willem Bakx (GOUD): “Mijn partij komt op voor het goed ouder worden. Het probleem in provincie Zuid-Holland is het op een goede manier gebruiken van de beperkte ruimte. Beleidsmakers hadden de vergrijzing kunnen zien aankomen en daarop is met het oog op levensbestendig wonen al die jaren niet geanticipeerd. Wij krijgen daarvoor nu de rekening gepresenteerd.”
René van Hemert (VVD): “Er is een woningentekort. Het probleem is dat mijn kleinkinderen nu en over tien jaar nergens kunnen gaan wonen. De inzet om te bouwen moet dus breder zijn. Ook moet er aandacht zijn voor een goede bereikbaarheid met het OV. Ook wij dragen natuur en recreatie een warm hart toe en daar moet iedereen gebruik van kunnen maken.”
Steven Datema (ChristenUnie): “Wij zijn een christelijk-sociale partij die in de lange traditie staan dat wij er voor elkaar zijn en goed voor elkaar en de schepping moeten zorgen. Wij willen bouwen aan een samenleving waarin mensen op een waardige manier oud èn gezien worden. Jongeren en ouderen moeten niet tegenover elkaar, maar naast elkaar staan en in gezamenlijkheid wonen.”
Peter Pex (CDA): “De aandachtspunten die senioren van mijn partij hebben aangedragen zijn in het verkiezingsprogramma opgenomen en worden ook in het manifest genoemd. Daarin heb ik echter het effect van de energietransitie voor ouderen gemist. Iedereen wordt gevraagd in andere vormen van energie te investeren, maar voor veel senioren is dat met hun beperkte levensverwachting een serieus probleem.”
Ellen Verkoelen (50PLUS): “Wij zijn de enige echte ouderenpartij. Was het niet zo dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis moesten blijven wonen? Daarom moesten alle bejaardentehuizen weg. Daarna ontbrak het aan voldoende thuiszorg en nu zouden onze huizen weer te groot zijn en moeten we daar uit? Ouderen moeten eindelijk eens een stem gaan krijgen in alles wat er gebeurt en dat er niet óver ons beslist wordt!”