In het hart

Tijdens de Top2000 in 2022 viel mij dit nummer op:
Cause you'll be in my heart
Yes, you'll be in my heart
From this day on
Now and forever more
You'll be in my heart
No matter what they say
You'll be here in my heart
Always

Als ik het liedje van Phil Collins serieus neem dan gaat dit over aandacht voor elkaar, luisteren en liefhebben. Kom op, stop maar met huilen; pak gewoon mijn hand en ik zal je beschermen, om je heen zijn, er voor je zijn. Je hoeft echt niet te huilen. Dat is wat hij zingt.
Ik denk dat dit gaat over liefde tussen mensen, natuurlijk. Toch kan ik het nooit laten om het te luisteren, alsof God dit tegen mij zegt: je zit in mijn hart! Vanaf nu en altijd!
Dat is misschien wel een bijzondere gedachte, die ook wel overeenkomt met wat lees in de Bijbel: ik, heel gewoon, zoals ik ben, zit in Gods hart.

Dat is misschien ook wel een mooi idee in de tijd waarin we leven: de tijd tussen carnaval en Goede Vrijdag wordt 40-dagentijd genoemd. We denken aan het lijden en sterven van Jezus, wat nogal heftig was. En waarvan we geloven dat Hij dat deed, omdat Hij mij in zijn hart had zitten. Door zijn lijden en sterven heen krijg ik het leven!
Dat is een gedachte die je in de kerk wel terugvindt en die christenen leven. Maar doordat Hij dat lijden en sterven gedaan heeft, heeft hij ook een aanstekelijk voorbeeld willen geven van dienen en liefhebben.
Mag ik, gewoon omdat het kan, het eens zeggen met een tekst uit de Bijbel, eeuwenoude literatuur, die nog zoveel te zeggen heeft: lieve mensen, laten we elkaar liefhebben, want de liefde komt voort uit God. Hierin is Gods liefde bekend geworden, dat God zijn zoon Jezus in de wereld zond, opdat we door Jezus zouden leven. Lieve mensen, als God ons zo heeft liefgehad (of zoals het liedje zegt, als je zo in Gods hart zit), mogen we ook elkaar liefhebben.
En dan ben ik terug bij het liedje: als je in een nauwe band met mensen leeft, als buur, vriend of familielid, laat er dan een luisterend oor zijn, een hand die je beschermt en nabijheid. En mocht de relatie wat minder nauw zijn, wees dan gewoon aardig en meelevend. Je kunt je buschauffeur of kassière best groeten, ga eens 10 minuten eerder weg naar je werk, zodat je niet hoeft te haasten maar hoffelijk een ander voorrang kunt geven. Sluit de ander maar in je hart, dat houd je wel vol als je leeft van de liefde van God en Jezus, die jou weer in hun hart hebben.

Arjan Wilschut, predikant van De Bron,
Berkel en Rodenrijs