Nadat ik het artikel over de donatie van de gemeente Lansingerland aan Giro555 had gelezen, kreeg ik toch wel even een eigenaardig gevoel.
Hoe erg ik het ook vind wat er is gebeurd, het is uiterst eigenaardig dat de gemeentelijke partijen en/of alleen het college heeft bepaald namens iedere burger een donatie te doen uit de gemeenschappelijke pot ("van het geld van de burger"). Zonder referendum of enige inspraak van de burger (weet u nog burgerparticipatie?!). Iedere inwoner kan heus zelf wel bepalen waar hij/zij geld naar over overmaakt en hoeveel.
Zelf heb ik ook een gift aan Turkije gegeven; uit eigen zak, niet aan Giro 555 maar naar mijns inziens een betere bestemming zonder grootschalige overheadkosten.
Ik verwijs naar twee artikelen in de Correspondent en in Trouw:
https://decorrespondent.nl/2084/giro555-haalt-miljoenen-op-maar-verdeelt-ze-verkeerd-tegen-beter-weten-in/90801964-9c46cd09
en
https://www.trouw.nl/nieuws/de-gever-mag-weten-waar-het-geld-blijft~b4bd3d5a/
Is hier voorafgaand unaniem ingestemd door alle partijen?
Mijn voorstel is dat iedere partij die met dit voorstel heeft ingestemd, dit mooie initiatief uit eigen privémiddelen financiert i.p.v. uit de burger-LL-pot. Hierna mag vervolgens met naam en toenaam een publicatie gedaan worden in De Heraut. We kijken uit naar de publicatie met het daarbij behorende saldo.

G. Wooning
Lansingerland