Jan Blaauwplein in Berkel Centrum stap dichterbij

Berkel en Rodenrijs - Een door de VVD en Leefbaar 3B ingediende motie over de naamgeving van het plein bij 't Vierkantje kreeg een ruime meerderheid in de raad. Met het aannemen van de motie is de kans groot dat we in de nabije toekomst over het Jan Blaauwplein kunnen spreken en schrijven.

Annette Docter

Vorige week was in deze krant al een artikel te lezen over het afwijzen van de aanvraag door het college van b. en w. om de naam van het plein te veranderen in Jan Blaauwplein. Het college had het advies van de Commissie Naamgeving opgevolgd, al wilde het niet uitsluiten dat de naam van Jan Blaauw op een andere locatie in de gemeente alsnog op een straatnaambordje te zien zal zijn.
Uit het initiatief van Eric Kampinga en Joost Smits spreekt enorm veel waardering en respect voor de oud-hoofdcommissaris en auteur Jan Blaauw. Waardering en respect die volgens een meerderheid van de raad gestalte dienen te krijgen in een straat- of pleinnaam, en graag zo snel mogelijk. Het plein bij 't Vierkantje leent zich daar uitstekend toe.
Niet alle fracties steunden de motie. WIJ Lansingerland en D66 gaven aan dat het geen goede zaak is dat de raad op de stoel van de Commissie Naamgeving gaat zitten. De Commissie Naamgeving heeft weloverwogen een negatief advies uitgebracht aan het college, dat op zijn beurt het besluit heeft genomen het plein bij 't Vierkantje niet de naam van Jan Blaauw te willen geven. Jan Jumelet (WIJ Lansingerland): "Het past de raad niet zich hiermee te bemoeien en het besluit van de naamgevingscommissie en het college te passeren." D66 sloot zich hierbij aan.
Wethouder Titia Cnossen wilde ook niet meegaan met de motie. De raad heeft volgens haar zeggen zelf de procedureverordening met de Commissie Naamgeving ingesteld en wil op afstand besturen. Er is zorgvuldig door deskundigen naar de aanvraag gekeken met een negatief advies als resultaat. Ze zei het overigens te betreuren, dat de initiatiefnemers via de media de nieuwe naamgeving van het plein heeft willen afdwingen. "Dit heeft verwachtingen gewekt en zorgt bovendien voor onzorgvuldige besluitvorming", aldus de wethouder die de meerderheid van de raad echter niet wist te overtuigen.
Van de 33 raadsleden die stemden, waren er 19 voor en 14 tegen.