Lansingerland - Burgemeester Pieter van de Stadt heeft in de raadsvergadering van 23 februari medegedeeld dat de gemeente Lansingerland een donatie van1 euro per inwoner aan Giro 555 zal overmaken voor hulp aan de slachtoffers in Turkije en Syrië. Een meerderheid van de gemeenteraad staat achter dit gezamenlijke besluit van collega en raad. Leefbaar 3B heeft in haar wekelijkse nieuwsbrief laten weten het besluit niet te steunen.
Burgemeester Van de Stadt voegde aan zijn mededeling toe, dat sommigen wellicht van mening zijn dat er sprake van willekeur is. En dat is een punt waarover zeker nog eens gesproken kan worden. Wanneer hang je de vlag wel of niet halfstok, houden we een minuut stilte of toch niet en doneren we een euro per inwoner of niet. "Nu besluiten we echter een euro per inwoner te doneren, en dat is bijna € 65.000", aldus de burgemeester.
Leefbaar 3B is het er niet mee eens. "Hoewel Leefbaar 3B zeer meeleeft met alle in Lansingerland wonende nabestaanden en/of hun relaties, hebben wij aangegeven geen steun te verlenen aan het overmaken van gemeentelijk belastinggeld. Het alternatief dat raadsleden en collegeleden in persoon geld overmaken hebben wij wel willen steunen. Ook veel inwoners van Lansingerland hebben ongetwijfeld een bedrag overgemaakt op 555", staat in de nieuwsbrief.
Leefbaar 3B bereidt nu een bespreekpunt voor om te agenderen in de commissie Algemeen Bestuur om zo met elkaar een duidelijk afwegingskader te formuleren, waardoor willekeur in de toekomst kan worden uitgesloten.