Adviesraad Sociaal Domein staat klaar voor de toekomst

Lansingerland - De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) heeft als taak om het college van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd te adviseren over het beleid en de ontwikkelingen op het gebied van het sociale domein in Lansingerland.

Onder het sociale domein vallen wonen, welzijn, zorg, werk en inkomen en ook jeugd en passend onderwijs. Het gaat om belangrijke gemeentelijke taken waar iedereen vroeg of laat te maken mee kan krijgen. Het is daarom heel belangrijk dat het college bij het maken van sociaal beleid zich goed laat adviseren door betrokken en deskundige inwoners. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de opbouw van de ASD.

Nieuwe voorzitter

“We hebben een succesvolle wervingscampagne achter de rug waarop vele inwoners enthousiast hebben gereageerd. Binnenkort zijn wij weer helemaal op sterkte maar nieuwe leden zijn nog zeker welkom", zegt de nieuwe voorzitter Marijke Bovens. “Aanmelden kan via de website asd-lansingerland.nl. Op korte termijn starten we met een scholings- en kennismakingsprogramma. Ook het organiseren van een themadag over een aansprekend onderwerp is een grote wens. Binnenkort gaan wij ook bijpraten met de leden van de raadscommissie Sociaal Domein over onze wederzijdse verwachtingen en prioriteiten. Want er staan de komende maanden heel wat potjes op het sociale vuur. Denk bijvoorbeeld maar aan het armoedebeleid, de schuldhulpverlening, wonen voor ouderen en ook de herziening van de Participatiewet zoals de bijstandswet tegenwoordig heet. Het wachten is ook op het belangrijke collegeprogramma 2023-2026 met daarin de concrete uitwerking van het coalitieakkoord.”
Om goed te kunnen adviseren zijn voor de ASD intensieve netwerkcontacten met de vele professionele en vrijwilligersorganisaties die in Lansingerland actief zijn broodnodig. Want zij weten wat er in onze gemeente leeft, wat de sociale knelpunten zijn en welke oplossingen er geboden kunnen worden. “Daar gaan we de komende periode fors in investeren. Net als trouwens in het periodieke overleg met de voor het sociale domein verantwoordelijke wethouders Titia Cnossen en Leon Hoek en hun ambtelijke ondersteuners”, geeft Marijke Bovens aan. “Onze aanpak zal kritisch meedenken en vooral ook samenwerking zoeken zijn.”

Samenlevingsvisie

Het college werkt momenteel aan een nieuwe Samenlevingsvisie met daarin een overzicht van de maatschappelijke uitdagingen voor de komende jaren en ook van de gemeentelijke aanpak die hierop passende antwoorden op moet gaan geven. Ook in Lansingerland is er energiearmoede en tobben gezinnen met grote schulden. Er zijn veel te weinig huizen voor mensen met een laag- of middeninkomen, voor jonge starters en ook voor ouderen beschikbaar. Het scheppen van gelijke kansen voor iedereen in een inclusieve samenleving waarin iedereen gezien wordt, vormt een grote maatschappelijke opgave. De opvang van vluchtelingen en ontheemden vraagt op korte termijn veel aandacht. De vraag naar zorg blijft stijgen en loopt snel tegen grenzen aan. Want hoe houden we de zorg betaalbaar en waar halen wij de mensen vandaan om die zorg te kunnen bieden?
De Adviesraad Sociaal Domein wil graag meedenken en adviseren over de vele plannen die in de maak zijn. Voor voorzitter Marijke Bovens is het duidelijk: “De maatschappelijke gevolgen van Covid, van de Toeslagenaffaire, van de energiecrisis en van de komst van vluchtelingen gaan aan vele inwoners van Lansingerland niet voorbij. Los hiervan zijn er op het brede sociale domein nog talloze andere uitdagingen. De enthousiaste leden van de ASD staan klaar om hieraan gevraagd of ongevraagd een eigen steentje te gaan bijdragen.”