Zware tocht in Italiaanse sneeuw

RW Rottemeren deed mee aan de 50e Marcialonga in Italië

Bergschenhoek - De Marcialonga is een crosscountry-langlaufwedstrijd in klassieke stijl die jaarlijks op de laatste zondag van januari wordt georganiseerd in Trentino in Italië. Dit jaar zijn er 15 leden van Rollerski- en Wintersportvereniging Rottemeren naar Italië afgereisd om op zondag 29 januari deel te nemen aan de 50e editie van dit evenement.

Ruud van den Braak

Het traject kent twee afstanden: de gebruikelijke afstand van 70 km en de light versie van 45 km. Het gaat hierbij niet alleen maar om een snelle tijd, maar vooral ook om het volbrengen van de prestatie. Een leuk weetje is dat de route in de zomer ook op de fiets of op rollerskies afgelegd kan worden.
Wekelijks trainen de langlaufers van RW Rottermeren vanuit het clubhuis in Bergschenhoek hun rondjes op de rollerskies. De meesten omdat het een leuke sport is maar sommigen ook om de uitdaging aan te gaan van een langlaufmarathon in echte sneeuw. Dit jaar werd er vanuit de club voorgesteld om mee te doen aan de Marcialonga, een bijzondere tocht met ruim 7000 deelnemers in een mooie omgeving. Het traject loopt dwars door de hoofdstraten van de diverse dorpjes waar de sneeuw met vrachtwagens is aangevoerd en waar enthousiast publiek langs het parcours staat. Dit jaar had men ook een extra zware klim in het laatste stuk opgenomen met een stijgingspercentage van ongeveer 8% . Het laatste stukje heet dan ook de Heksenmuur.

Extra trainingen

De acht vrouwelijke en zeven mannelijke deelnemers van RW Rottemeren lieten weinig tot niets aan het toeval over. Er werden extra trainingen ingepland en om te wennen aan de hoogte en om onderweg te kunnen trainen in Oostenrijkse sneeuw werd er door een aantal deelnemers al een week eerder afgereisd richting Italië.
De dag voor de start moet het weerbericht goed in de gaten gehouden worden om de ideale wax op te kunnen brengen. Een serieuze en belangrijke bezigheid om zo goed mogelijk te kunnen klimmen maar ook om zo efficiënt mogelijk te kunnen glijden. De start was gepland in de groep van 8.50 uur met natuurlijk wat ‘Italiaanse’ uitloop naar 9.20 uur. Geen pretje bij -8 graden in je relatief dunne wedstrijdkleding.
De weersomstandigheden waren perfect en na iets meer dan zes uur kwam de eerste van de club uit Bergschenhoek over de finish. Na afloop keek iedereen vermoeid maar trots en enthousiast terug op de geleverde prestatie. Enkele leden hebben zelfs het plan opgevat om dit jaar ook in te schrijven voor de beroemde Vasaloppet in Zweden van 90 km.
Aan welke marathon er volgend jaar deelgenomen wordt, is nog niet bekend; er wordt gewoon gewacht op een leuk voorstel van een van de leden.

RW Rottemeren is een rolski- en wintersportvereniging in Bergschenhoek, prachtig gelegen in het Rottemerengebied. Enkele keren per jaar worden er introductie-clinics en opstapcursussen georganiseerd. Voor meer informatie kun je terecht op hun site: www.rwrottemeren.nl .