Werkprogramma college in een notendop

Lansingerland – Op 24 mei 2022 ondertekenden de fractievoorzitters van WIJ Lansingerland, Leefbaar 3B, D66 en ChristenUnie het coalitieakkoord ‘Samen verantwoord verder’. In slechts acht pagina’s schetste het nieuwe college op hoofdlijnen waarvoor ze staan. Na ruim een half jaar komt het college nu met een gespecificeerd Werkprogramma 2022-2026. Een korte samenvatting van de inhoud.

Freek J. Zijlstra

Oppositiepartij CDA sprak na presentatie van het akkoord haar teleurstelling erover uit. “Bar weinig ambitie, originele ideeën of scherpe keuzes. Concluderend, een gevoel van een coalitie met weinig visie”, zei Jan-Willem van den Beukel. Matthijs Macielse (VVD): “Het is onduidelijk welke kant deze coalitie op gaat en met welke opdrachten het college op pad gestuurd wordt. Ik vraag me af of dit de coalitie van de gemiste kansen wordt of de coalitie van de ruime mogelijkheden.”
Het college gaf indertijd aan dat het verder wil bouwen op wat er tot nu toe bereikt is en omschreef het zelf als een ‘realistisch ambitieniveau’.
Nu ligt er een ‘vertaling coalitieakkoord’ met het Werkprogramma college 2022-2026 van 28 pagina's, waarvan nauwelijks meer dan acht pagina’s tekst, veel foto's en een programma in tabellen waarin elke keer stapsgewijs beschreven staat: ‘Ambitie in coalitieakkoord’, ‘Wat gaan we hiervoor doen’, ‘Wat is het beoogde resultaat’, ’Hoe meten we het resultaat’ en ‘Planning’ (1e helft 2023, 2e helft 2023, 2024, 2025 en 2026, met daarbij de verschillende stappen genoemd tijdens het proces).
In 13 hoofdstukjes komen achtereenvolgens aan de orde: 1) Bestuurlijke hoofdlijn; 2) Organisatorische en financiële context; 3) Wonen: een plek voor iedereen; 4) Mobiliteit: een bereikbaar Lansingerland; 5) Economie en Horti Science: een ondernemend Lansingerland; 6) Lansingerland is duurzaam; 7) Kwaliteit van de leefomgeving: balans tussen bebouwing, groen en water; 8) Leefbare gemeente en wijken; 9) Kansrijk opgroeien: oog en oor voor jeugd en jongeren; 10) Perspectief voor volwassenen aan de zijlijn; 11) Vitaal en waardig ouder worden; 12) Ondermijning; 13) Dienstverlening.

Uitgelichte items

Onder Wonen wordt de start van bouwontwikkeling genoemd aan Merenweg, Lange Vaart, Wolfend, Hergerborch en Driehoek Noordpolder. Bij besluitvorming wordt Bleizo-West genoemd. Tevens wordt het versneld realiseren van flexwoningen genoemd en het realiseren van huisvesting voor woonwagenbewoners (voorbereiding 2025) en arbeidsmigranten (2023-2024).
Bij Mobiliteit wordt de realisatie van bewaakte fietsenstallingen genoemd bij Metro Westpolder (2023), Metro Rodenrijs (2024-2026) en het Cultuurhuis (2025-2026). Met betrekking tot de besluitvorming over openstelling Noordeindseweg staat 2e helft 2023 aangegeven.
Betreffende Duurzaamheid wordt in 2023 begonnen met voortzetting van het inrichten van groenblauwe schoolpleinen en het verduurzamen van bestaande schoolgebouwen. In 2023 wordt ook het milieubeleidsplan vastgesteld om verdere toename van omgevingsgeluid te voorkomen.
Dit jaar wordt het aantal Boa’s uitgebreid en een handhavingsbeleid ontwikkeld. Ook wordt in 2023 het participatietraject voor de ontwikkeling van ontmoetingsplekken voor jongeren afgerond en wordt een aanvang gemaakt met het in beeld brengen en de aanpak van problematische schulden bij jongeren.
Om volwassenen die aan de zijlijn staan meer te betrekken worden werkervaringsplekken, praktijkervaringsplekken en beschutwerkplekken gestart (2e helft 2023). Voor ouderen worden ontmoetingsplekken gerealiseerd in Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek zoals dat nu in Bleiswijk het geval is.
De komende jaren worden intensieve programma’s opgestart om kwetsbare jongeren die gevoelig zijn voor criminaliteit, samen met opvoeders, onderwijsinstellingen en politie weerbaarder te maken en betere kansen te bieden.
Tot slot, de dienstverlening van de gemeente wordt zoveel mogelijk gedigitaliseerd en ook daarom wordt vanaf 2024 gestart met een mobiel loket om inwoners dichtbij huis van dienst te zijn.