Veertien jaar en een passie voor de Tweede Wereldoorlog

Berkel en Rodenrijs - De kamer van Curtis Harreman lijkt een klein museum. Overal heeft hij spullen hangen, staan en liggen. Allen hebben ze te maken met de Tweede Wereld Oorlog. Best bijzonder voor iemand van 14 jaar.

Puk van den Bulk

De interesse voor dit onderwerp komt uit onverwachte hoek. Hij gamede graag het spel Call of Duty en legde de link naar de oorlog die in Nederland is geweest. Soldaten die elkaar niet kenden werden uitgezonden naar een voor hen vreemd land om samen te vechten zodat er weer in vrijheid geleefd kon worden. Wat moeten deze mannen moedig zijn geweest! Met deze gedachte is de passie ontstaan. Hij ging er boeken over lezen, films van kijken en musea bezoeken. Echte dingen uit die tijd zien en vasthouden zorgde ervoor dat hij zelf ook wilde gaan verzamelen. Vanuit de gamestoel op pad voor zijn verzameling.

Metaaldetector

Curtis: “Ik ben begonnen met een metaaldetector in de Soesterduinen. Vervolgens kreeg ik een embleem van een kennis en een foto van een oud-oom. Bij ieder item hoorde een verhaal. Toen ben ik ook gaan zoeken op Marktplaats. Er ging een wereld voor mij open. Dat al die spullen met een mooi verhaal voor mij beschikbaar waren. Ik sloot al snel vriendschap met enkele verkopers die ik leerde kennen. Zij vonden het leuk om een jong persoon te inspireren. Ze brachten mij ook in contact met andere verzamelaars. Zo ben ik eens bij iemand geweest die een echte tank in zijn bezit had. Ik mocht er in gaan zitten en dat was wel heel speciaal.”

Verhalen delen

“Al die verhalen die je hoort van mensen over soldaten (van alle nationaliteiten), over het verzet en over helpende burgers. De bekende geschiedenis steeds vanuit een ander perspectief verteld. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn, zoals leeftijdgenoten, die er geen interesse voor hebben."

Curtis heeft een TikTok pagina (303shellcasing11) en een Whats App groep waar hij zijn verhalen deelt en andere jonge verzamelaars inspireert. Maar hij zou bijvoorbeeld ook wel kinderen willen helpen bij hun spreekbeurt over de Tweede Wereldoorlog.
Anderzijds wil hij ook graag gevoed worden met nieuwe items én nieuwe verhalen. Vanuit eigen ervaring of gehoord van familie. Ken of ben je zo iemand? Of heb je items voor de verzameling van Curtis? Neem dan contact met hem op: 06 - 384 517 62.

Dagboek

Wellicht is er op termijn nog meer van Curtis te lezen. Zijn overgrootvader van moeders kant heeft hem een dagboek nagelaten. De Rotterdamse Klaas Verzijden was in de Tweede Wereldoorlog te werk gesteld in Duitsland en heeft hier over geschreven. Curtis wil dit graag herschrijven. Omdat hij het belangrijk vindt dat we de verhalen blijven delen zodat ze niet vergeten worden. En we het nooit meer zo ver mogen laten komen. De titel van het boek mag alvast verklapt worden: “Drie keer gered door mijn Slapie”.